open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na prozivke
Izetbegović: Džaferović i Komšić su ispravno postupili, Lavrov je isprovocirao da tako urade
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komintirao je jučerašnje dešavanja tokom posjete mnistra vanjskih poslova rusije Sergeja Lavrova.   
16.12.2020. u 14:40
get url
text

Učinio je zo tokom današnje posjete mostaru i na odgovarajući na pitanje novinara.

Jedno od pitanja je bilo da kometira jučerašnje otkazivanje susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

On je odbacio i navode predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je zaključio kako su članovi državnog Predsjedništva to uradili po instrukciji samog Izetbegovića.

- Lavrov se zaustavio na tome da je dirigovano. Čuo sam se jučer sa Džaferovićem koji me nazvao i kazao da su tako odlučili i uradili. Naravno da sa Džaferovićem koordiniram, ali sa Komšićem nikad. Jedino smo se zajedno dogovarali u vezi sa NATO-om. To su besmislice (komentar Čovića) i ja se ograđujem od toga. Džaferović i Komšić su lideri koji imaju snažan integritet. Ispravno su postupili. Ono što Rusija radi je neprincipijelna, selektivna podrška liderima RS-a bez obzira šta oni rade. To je radikalno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Lavrov je sam kriv što je nepoštujući simbole i zakone BiH, poput Zakona o odbrani BiH u vezi sa NATO-om, što je poslao svjesno ovakve poruke. Sam je isprovocirao Džaferovića i Komšića da tako postupe. Predsjedništvo BiH je bilo domaćin posjete Lavrovu, a Turković mu je sve rekla što sam i vama danas kazao  rekao je Izetbegović, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.