open-navfaktor-logo
search
Sastanak SDA i HDZ-a
Izetbegović i Čović: Pomaci u formiranju nove vlasti u FBiH najkasnije za mjesec
Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ-a, održali su sastanak danas u Sarajevu, uz prisustvo delegacija dvije stranke. Pomaci u formiranju federalne vlasti mogu se očekivati najkasnije za mjesec, rečeno je nakon sastanka. To podrazumijeva ne samo rješavanje pitanja Vlade FBiH, nego i drugih institucija u ovom entitetu. 
23.02.2021. u 15:31
get url
text
get url
text

Izetbegović i Čović su kazali da se u narednih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci kada je u pitanju formiranje Federalne vlade, ali i popunjavanje svih drugih institucija na federalnom nivou.

Kazali su kako će biti formirana tri stranačka tima, a svaki će se baviti određenom problematikom.

- Nismo ulazili u suštinu izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo danas otprilike ovako: Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH, raniji zakoni koji nisu nikada implementirani, gdje su početi razgovori i teme, a nisu dovršene, bit će formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije - rekao je Izetbegović.

Druga grupa, pojasnio je Izetbegović, ranije je formirana i ona će se baviti samim izmjenama Izbornog zakona.

- Očekujemo da se definiše model rješenja, da se konture odrede do kraja aprila. Radi se o implementaciji presude "Ljubić" i naravno implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Izetbegović.

Pojasnio je da su neki njegovi stavovi ranije pogrešno protumačeni na način da je rekao kako su "Hrvati manjina u Bosni i Hercegovini".

- Hrvati su naravno ravnopravan konstitutivni narod. Ja sam govorio samo o tome da se dešava u zastupničkim domovima nametanje volje manjine nad voljom većine. Dakle, kada su u pitanju parlamentarci, a ne konstitutivni narodi - pojasnio je predsjednik SDA.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona Izetbegović je naglasio da će u njih obavezno biti ugrađene preporuke OSCE-a, ODIHR-a, GRECO-a, a koje se odnose na transparentnost procesa, obuke timova, brojanje glasova, nove tehnologije i tako dalje.

- Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH. Intenziviranjem dogovora koji se odnose na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Evropska komisija po zahtjevu BiH za članstvo u EU - rekao je Izetbegović, uz pojašnjenje da će zajednički timovi stranaka raditi kako bi se ispunio uvjet za dobijanje kandidatskog statusa. 

- To bi trebalo završiti u par mejeseci. Kanimo napraviti bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja godine - izjavio je Izetbegović.

Današnji sastanak je poslužio da iduće sedmice imamo razgovore u vezi s Federacijom, pojasnio je Čović.

- Stavit ćemo na sto sva pitanja koja su ostala otvorena. Iduće sedmice ćemo sjesti i razgovarati o Izbornom zakonu, primarno u vezi s Predsjedništvom i domovima naroda. Ovo su sve razgovori između SDA i HDZ-a, a kasnije će se naravno uključiti i sve druge stranke koje su, naravno, zainteresirane za ovaj proces - rekao je Čović. 

Kazao je kako je uvjeren da će ove stranke već iduće sedmice biti u prilici ponuditi konkretniji plan.

- Kandidatski status puno znači. Činjenica da ste kandidat danas bi nam olakšala priču o vakcinama te bezbroj drugih pitanja u vezi s Briselom. Naravno, pošto to nismo, negdje smo po strani čitavog tog procesa - izjavio je predsjednik HDZ-a. 

Na pitanje kada se može konkretno očekivati formiranje nove Federalne vlade, popunjavanje Ustavnog suda FBiH, Čović je pojasnio da se ovdje ne radi samo o formiranju Vlade, nego da su na stolu "sva federalna pitanja".

- Iduće sedmice bismo trebali odrediti dinamiku šta ko radi, ali i staviti na sto sva otvorena pitanja, kada je u pitanju RTV FBiH, namjenska industrija, ministarstva, Ustavni sud FBiH, Komisija za vrijednosne papire, direktor Federalne uprave policije i bezbroj drugih pitanja. Sjest će ljudi koji čine federalnu izvršnu i zakonodavnu vlast i pokušati riješiti da do kraja marta ta pitanja stavimo ad acta - objasnio je Čović.

Konferenciju za medije možete pogledati u videu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.