open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Izetbegović: KCUS želi pomoći narodu u Sandžaku, spremamo ljekarski tim koji će ići u Novi Pazar
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman je poslati medicinski tim u Novi Pazar kako bi pomogli tamošnjim stanovnicima u vezi s pandemijom koronavirusa.
29.06.2020. u 21:30
get url
text

Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da i Klinički centar u Tuzli također formira tim ljekara i drugog medicinskog osoblja koji bi se zaputili u Sandžak.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović potvrdila je večeras Faktoru da KCUS može pomoći zdravstvenim radnicima i građanima u Sandžaku.

- Već radim na pripremi ekipe koja će biti upućena da pomogne narodu u Novom Pazaru. Naravno da to mora biti dogovoreno na najvišem nivou između dvije države, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tim KCUS-a mora dobiti licence za rad tamo i otići će uz obezbjeđivanje i sigurnih uvjeta za moje osoblje. Mi još ništa zvanično u smislu poziva da dođemo nismo dobili - kazala nam je Izetbegović.

U Sandžaku, a naročito u Novom Pazaru, proteklih dana bilježi se nagli porast broja zaraženih koronavirusom. Prema informacijama koje dolaze iz tog grada, zaražen je i veći broj ljekara te medicinskih sestara i tehničara, tako da likalna bolnica oskudijeva sa kadrom koji bi se brinuo o pacijentima. Nedostaje, kako se moglo čuti, zaštitne i druge medicinske opreme, kao i lijekova.

- Mi želimo da pomognemo Sandžaku. Islamska zajednica u BiH će dati pomoć u smislu kupovine zaštitne opreme - pojasnila je profesorica Izetbegović.

Kaže kako je u kontaktu i sa Ademom Zalihićem, direktorom Hitne pomoći u Sarajevu, te da su i oni voljni pomoći.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je danas da se formiraju medicinski timovi i upute u Sandžak. Nezvanično, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je također tražio da se u ovom entitetu organizira grupa medicinara u kliničkim centrima koji bi otputovali u Novi Pazar.

- Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u obezbjeđivanje medicinske i zaštitne opreme. Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija BiH i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći -naveo je Džaferović u današnjem saopćenju.

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZBiH, je kazao kako je ova vjerska zajednica već angažirana i pomaže stanovništvu u Sandžaku te uputio apel bh. vlastima da pomognu.

Kako se moglo vidjeti u medijskim izvještajima, u Novi Pazar je poslano i nekoliko ljekara iz drugih gradova u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.