open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Izetbegović nakon sastanka sa Čovićem: Imamo šansu za dogovor, uključit ćemo SBB i DF
Nakon sastanka predstavnika SDA i HDZ-a, uslijedi će sjednica Kolegija Doma naroda, a zatim i zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojem će se pokušati postići dogovor o deblokadi rada državne zakonodavne vlasti
14.11.2019. u 11:48
get url
text

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića, te ekspertskih timova tih stranaka.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka kazao da su akteri sebi postavili rok od dvije sedmice kako bi se pokušao napraviti neki okvir za rješenje implementacije odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.


- Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo dogovor, jedan orijentacioni okvir, tada ćemo uključiti i koalicione partnere, SBB i DF. Ja sam tako dogovorio sa njihovim predsjednicima, a zatim ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da imamo šansu, onda bi naravno to sve išlo dalje kroz parlamentarnu proceduru. Mi smo posebno zainteresirani za konačnu implementaciju presuda po apelacijama "Sejdić-Finci", "Zornić" i "Pilav" i za smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda FBiH - kazao je Izetbegović.

Dodao je da je održan i poseban sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministricom finansija Jelkom Milićević na temu rada Vlade FBiH.

- Tu smo se dogovorili da ćemo iduće sedmice finalizirati prijedloge koji se odnose na nova ministarstva, odnosno na ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih - izjavio je predsjednik SDA, naglasivši da je potrebno staviti fokus na pitanja poput nataliteta, zdravstva, nauke, te ostalih prioritetnih pitanja.

Govoreći o formiranju državne vlasti, Izetbegović je kazao da će se o tome razgovarati na zajedničkom kolegiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Ja lično cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne kompromis, ali nema dogovora bez trećeg, tako da očekujemo da se tu konačno nađe spremnosti za jedan kompromis, da dalje ne tonemo u krizu i blokadu. Mislim da i tu ima nekih kretanja, ali ne bih da nagađam. Vidjet ćemo nakon kolegija - poručio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako je dogovoreno otpočinjanje procesa potrage za rješenjem, te je najavio da bi mogao biti formuliran precizan plan na osnovu kojeg će ove dvije stranke do kraja naredne sedmice ponuditi rješenja kao, kako je kazao, jedan zajednički sadržatelj njihovog rada.

- Čini mi se da je i dalje klima i nivo koji gradimo ka tom povjerenju dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu dalje. Želimo razgovarati o svim odlukama Suda u Strazburu, odnosno Ustavnog suda BiH i to kad se sažme, dođe na red Predsjedništvo, Dom naroda FBiH i Mostar - izjavio je Čović.

Nakon sastanka predstavnika SDA i HDZ-a, uslijedi će sjednica Kolegija Doma naroda, a zatim i zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojem će se pokušati postići dogovor o deblokadi rada državne zakonodavne vlasti.

{$galerijaFotografija}

Kolegij Doma naroda BiH 14.11.2019
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.