open-navfaktor-logo
search
Susret delegacija
Izetbegović nakon sastanka sa HDZ-om: Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, tražimo i UIO
Naglasio je predsjednik SDA da u tim pregovorima treba učestvovati i međunarodna zajednica, s obzirom da je, kako je kazao, ona učestvovala u kreiranju problema u Mostaru
12.12.2019. u 16:27
get url
text

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, je u toku, a predsjednici tih stranaka su se u međuvremenu obratili javnosti. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da na sastanku nije ostvaren poseban rezultat jer nisu pronađena rješenja za otvorena pitanja između ove dvije stranke.

- Tako traje već decenijama. Imamo naša razmimoilaženja, ali ipak držimo stvari u FBiH i državi stabilnima. Mislimo da uvijek vrijedi nanovo razgovarati jer za ova teška pitanja potrebno je imati deset, 20 sastanaka, da bi u nekom 21. uslijedio rezultat – izjavio je Izetbegović.

SDA, dodaje, smatra da je potrebno odmah krenuti sa imenovanjem novog saziva Vijeća ministara, a odmah i sa restruktuiranjem Vlade FBiH.

{$galerijaFotografija}

- HDZ ne smatra tako. Mislim da ćemo sutradan na sastanku kojeg ću imat sa gospodinom Komšićem i Radončićem takvu stvar tražiti od HDZ-a. Ne možemo formirati čitavu Federalnu vladu u jednom danu, kako smo to uradili prije četiri godine, zajedno sa Vijećem ministara, ali možemo imenovati novog predsjednika FBiH i njegova dva zamjenika, te krenuti u proces – objasnio je Izetbegović.

Govoreći o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, Izetbegović je kazao da će razgovori na tu temu biti nastavljeni. Kada je u pitanju presuda Ustavnog suda u predmetu „Ljubić“, predsjednik SDA je kazao da tu postoje neki pomaci, te da se stvari kreću u pravom smjeru.

- Oko Mostara se ponovo ne slažemo. SDA smatra da Mostar treba odvojiti od razgovora koji se odnose na ova druga dva pitanja, Predsjedništvo BiH i Dom naroda, a HDZ ne smatra tako. Mi smatramo da sa Mostarom treba požuriti, Lokalni izbori su kroz nekih deset mjeseci, a Opći izbori za skoro tri godine, tako da bi po nama to trebalo razdvojiti – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je da u tim pregovorima treba učestvovati i međunarodna zajednica, s obzirom da je, kako je kazao, ona učestvovala u kreiranju problema u Mostaru.

- Hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a presude koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i izbore za Dom naroda FBiH su insistirali na jednakoj vrijednosti glasova ili približno jednakoj vrijednosti. Mi, Bošnjaci, smatramo da treba taj princip u potpunosti provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljani, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje pariteti, postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije – poručio je Izetbegović.

Dodao je da od hrvatskog partnera očekuju i neke poteze koji se odnose na konačno potpisivanje ugovora između Islamske zajednice u BiH sa državom, te provedbu presuda Ustavnog suda koje se odnose na bosanski jezik i konstitutivnost srpskog naroda.

Izetbegović je podsjetio na sutrašnji sastanak sa predsjednicima Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost (SBB), te da će se na tom sastanku vidjeti stav tih stranaka po pitanju sinhroniziranja formiranja državne i federalne izvršne vlasti.

- Mislimo da bi HDZ trebao da napravi jedan iskorak, da relaksira situaciju jer počet će se zaista stvarati utisak jednog utimatuma, jedne situacije da neko nekoga na nešto tjera, što će jako umanjiti šanse da se postigne sporazum. SDA sigurno neće ni na šta pristati što bude rađeno ultimatumom. Ja sam to tražio danas od gospodina Čovića, a mislim da ćemo sutra tražiti to sva trojica. Ne Vijeće ministara za Vladu FBiH, ali hajde da završimo Vijeće ministara i da pošaljemo taj ANP još prije Nove godine i da barem predsjednika FBiH i njegova dva zamjenika imenujemo, pa da se otvori proces. Mislim da bi to bio mudro i sa strane HDZ-a da krene u tom smjeru - poručio je predsjednik SDA.

Na sutrašnjem sastanku će se, dodaje, precizirati sastanak SDA, DF-a i SBB-a koji će, kako je kazao, obuhvatiti čitavu vertikalu, od Vijeća ministara, preko Vlade FBiH do kantona.

- Uključujući i Kanton Sarajevo. Već u ponedjeljak ćemo mi to potvrditi na Predsjedništvu SDA i dati imena. Već iduće sedmice, ako se požuri sa tim promjenama, ili u petak ili u onaj ponedjeljak 23. imati formiran novi saziv Vijeća ministara - zaključio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH je istako da nije ni planirano da se na današnjem sastanku napravi dogovor, ali jeste da bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima. 

- Što se tiče Vijeća ministara, već dugo taktiziramo i mislim da smo se pretaktizirali oko toga. Taj posao je završen, trebamo ga privesti kraju. Mi smo sa svoje strane uradili šta je trebalo - izjavio je Čović.

Kada je Izborni zakon BiH u pitanju, Čović je ponovio da je razgovarano o tri stvari, a to su Predsjedništvo BiH, Dom naroda FBiH i Mostar. Naglasio je da će Lokalni izbori u Mostaru sigurno biti održani naredne godine.

- Ali, ako želimo provesti presudu Suda u Strazburu o Mostaru i odluku Ustavnog suda o Mostaru, to je samo pitanje izbora 35 vijećnika u Gradskom vijeću. Naravno da HDZ može odmah potpisani bianko te izmjene. Ako želimo pričati o nekim drugim stvarima o Mostaru, sadržajnim, a što želi bošnjačka strana i što razumijemo, čini mi se da to mora biti paket koji neće biti razgradiv na način kako to neko misli da se može napraviti. Ja sam i dalje umjereno optimističan da mi oko ovoga možemo naći zajednički dogovor - kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Govoreći o Predsjedništvu BiH, Izetbegović je poručio da je minimum koji njegova stranka može prihvatiti da "Hrvati mogu birati svog legitimnog predstavnika".

- Time ne moramo ugroziti bilo kakve odluke koje se tiču Ustavnog suda ili Suda u Strazburu po mnogim apelacijama. Drugim riječima, svakom se može omogućiti da se kandidira, ali Ustav teško da će se promijeniti u tim gabaritima, bar za jedno razumno vrijeme ispred nas jer atmosfera je teška - ocijenio je Čović.

Razgovarano je, dodaje, i o Domu naroda FBiH, a stav HDZ-a BiH je da "17 predstavnika u Domu naroda FBiH treba biti izabrano legitimno".

- Ne možemo apsolutno prihvatiti da Klub Hrvata popunjava bošnjačka politička opcija ili neka druga opcija. Na isti način ne želimo da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Bošnjake u Domu naroda - poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je kazao da je o FBiH pričano detaljnije nego do sada, a u kontekstu reorganizacije Vlade FBiH. Za to će im, dodaje, biti potrebno do tri mjeseca, a potrebno je, tvrdi, izmijeniti neustavna ministarstva.

- Vjerovatno imamo neke zajedničke ideje da se formiraju neka nova ministarstva. Kad se taj posao završi, onda bi logično bilo da se između sebe dogovorimo oko resora i da onda idemo sa popunom - izjavio je Čović.

Dodao je da će se "bar tri ili četiri resora promijeniti u nazivu", te da postoji želja i da ne bi volio da bilo ko nameće pravila. Naglasio je da izvršna vlast u FBiH funkcionira, te da nije potrebno praviti pritisak "kako se to pokušava ovdje u Sarajevu".

- HDZ apsolutno ne uvjetuje nikoga. Samo trebamo biti dosljedni, barem na tragu dogovora koje smo do sad pravili - zaključio je Čović.


 

Sastanak SDA - HDZ 12.12.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.