open-navfaktor-logo
search
Tribina u Kaknju
Izetbegović: Naši su i bosanski kraljevi, preci koji leže pod stećcima, partizani i Zlatni ljiljani, ničega se ne trebamo odricati
U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim povodom obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
10.08.2022. u 22:55
get url
text

Izetbegović je, uz čestitke povodom godišnjice, istaknuo da je iza SDA dug put, te mnogo postignutih rezultata u teškim historijskim okolnostima.

- Kakanj je Bosna u malom, historijski i kulturološki kondenzat svega onoga što karakteriše našu zemlju. Od neolita, preko rimskog vremena, srednjovjekovne Bosne čiji su kraljevi stolovali baš ovdje, stećci od kojih je najljepši i najveći Zgošćanski stećak, tu su tragovi Otomanskog i Austrougarskog carstva, tu su tragovi i sjećanja na partizanski pokret, na narodnog heroja iz Kaknja, pilota Rudija Čajaveca, tu su i heroji posljednjeg odbrambenog rata. Sve je to Kakanj i sve smo to mi – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je prije dva mjeseca dobio zahvalnicu od Sindikata radnika rudnika FBiH, koji su pokazali izuzetnu zahvalnost koje mu predstavlja jedno od najvažnijih priznanja.

- Pozvali su nas da siđemo sa njima u rudnik u Kaknju. Ja bih svakom mladom političaru preporučio da to uradi, da siđe dole i vidi kako se hljeb zarađuje sa deset prstiju – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o identitetu, Izetbegović je istaknuo da se ne treba odricati niti jednog njegovog segmenta.

- Sebe ni na koji način ne trebamo reducirati. Mi smo i muslimani, i Bošnjaci, i Bosanci, i Evropljani. Naši su bosanski kraljevi, to je naša kost. Naši su preci koji leže pod stećcima, naše su džamije, crkve i sinagoge, naši su i Titovi partizani i Alijini zlatni ljiljani – poručio je Izetbegović.

Djelovanje SDA je, dodao je, politički maraton, a u narednih deset godina će se morati braniti i stabilizirati sve ono što je odbranjeno i uspostavljeno u proteklom periodu, od države preko vjere, identiteta, kulture i imena.

- To ne bi trebalo biti teško jer branimo se iz tvrđave koju smo izgradili. Potvrđene su granice BiH, institucije BiH, Oružane snage BiH. Pokušavaju da ih slabe, napadaju ih, dovode ih u pitanje, ali institucije se teško razbijaju. Napadat će ih, prijetit će da će ih napustiti, ignorisat će ih, pokušavat će ih iscrpiti, ali će uvijek biti puno lakše braniti ih – kazao je Izetbegović.

Kao najveći problem BiH, izdvojio je isaljevanje mladih ljudi, a da bi se to zaustavilo potrebno je, smatra Izetbegović, prekinuti tvrdoglave destruktivne politike.

- Srpska strana predvođena SNSD-om je u ovom mandatu intezivirala napade na državu. Srbija se naoružala, promovira "srpski svijet", pravi strategije koje se odnose i na naš teritorij, neće da riješe otvorena pitanja, ne plaćaju vodni resurs rijeke Drine i ljute se kad kažemo istinu da je sve ratove i sve tenzije na Balkanu izazvala jedna zemlja – izjavio je Izetbegović.

Također je ukazao na blokade HDZ-a BiH u proteklom mandatu, uprkos činjenici da ta stranka ima više pozicija nego što im po ustavima i zakonima pripada.

- Ako su nezadovoljni time, trebaju sjesti sa nama, ali da i nas pitaju sa čime smo mi nezadovoljni. To neće ići jednostrano – kazao je Izetbegović.

Govoreći o probosanskim strankama, Izetbegović je kazao da su se neke od njih ujedinile protiv SDA u borbi za vlast, umjesto da se ujedine u borbi za narod i državu.

- Ljevičarske stranke nisu napravile nikakav prodor u RS-i na teritoriji koju je kontrolsiao HVO. I ne samo to, već pomalo nagovještavaju neke ustupke. Svu su energiju i mržnju okrenuli prema SDA. Oni uvijek znaju šta neće. Zvali smo ih u koalicije i u pregovore, ali su odbili. Jedino su pristali u entitetu RS. Napravili smo Pokret za državu i mislim da ćemo tu neki pomak napraviti. Oni imaju nedostatak vizije i reference. To kompeziraju arogancijom i drskošću – izjavio je Izetbegović.

Probosanski front bi, dodao je, trebao biti ujedinjen jer bi tako dobio snagu neophodnu za borbu protiv politika suprostavljenih interesima države BiH.

- Međunarodna zajednica često ide linijom manjeg otpora, često na štetu Bošnjaka. Pravili su stvari koje nisu trebali raditi. U posljednjim godinama je bilo previše popustljivosti. Međunarodna zajednica nama treba, ali uprkos pritiscima oko izmjena Ustava i Izbornog zakona, nećemo popustiti i napraviti ni milimetar korak unazad – kazao je Izetbegović.

Na Akademiji su se također obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Kakanj Nermin Mandra, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.