open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović o odnosima u BiH, pregovorima sa Čovićem, Dodiku: Mnogo toga što on radi nije normalno
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, večeras je u Dnevniku Nove TV iz Hrvatske govorio o odnosima u zemlji, Miloradu Dodiku i pregovorima sa Draganom Čovićem oko Izbornog zakona.
03.03.2022. u 21:43
get url
text

Kako je Izetbegović istakao, on je na pregovorima u Neumu čak pristao na elektorski model za Izborni zakon.

- Ja sam prihvatio model, evo sada ću prvi put kazati, u Neumu po kojem sam ja dobio od deset elektorskih jedinica – nulu i ne bih bio članom Predsjedništva. Čović i HDZ su odbili. Dakle, teško je dokazivati da je napolju noć, to je tako jasno da mi želimo dogovor i relaksaciju odnosa sa Hrvatima u BiH i Hrvatskom. BiH je uvijek imala ozbiljan problem, kada hrvatski političari u BiH sarađuju sa srpskim nacionalistima. Uvijek je BiH napredovala kada smo taj čvor uspjevali da odriješimo. Mi smo spremni da taj problem riješimo kada na to bude spremna druga strana – kazao je Izetbegović i dodao:

- Ima želje i spremnosti, odbijaju se konsultacije, nije nemoguće da u prvoj polovini ovog mjeseca dođe do sastanka. Možda kada Čović prihvati da ne može da blokira FBiH i da nema pravo na taj stav – rekao je Izetbegović u Dnevniku Nove TV

"Svi imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da se ljute", naglasio je Izetbegović, komentirajući jučerašnji pokušaj člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik da na sjednici Predsjedništva nametne donošenje odluke o neutralnosti BiH u odnosu na rusku agresiju na Ukrajini, što su odbili druga dva člana Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović i Željko Komšić.

- BiH se jasno opredijelila još 2014. kada su anektirali Krim i općenito kada je povelja Ujedinjenih nacija, koja se odnosi na agresiju na druge zemlje u pitanju, kada je u pitanju SSSP gdje mi treba da pratimo vanjsku politiku EU i kada je u pitanju strategija BiH gdje smo se mi očitovali o odnosu prema Ukrajini. Sasvim je jasno da je ovo stav BiH koji prati naše ministarstvo i naš ambasador pri UN, a gospodin Dodik može da pokuša sve to da promijeni. Da možda ukine SSSP, da nas isključi iz UN, šta god hoće, ali mi ćemo pratiti ono što je ranije usvojeno – istakao je Izetbegović.

Na pitanje, da li je normalan takav stav, Izetbegović je odgovorio da "mnogo toga što on (Dodik) radi nije normalno".

- To je kulminacija njegovog djelovanja koja traje 15 godina koja je užasno koštala BiH, RS i sve narode, sve građane. Mi smo mogli biti do sada u NATO-u, mogli smo biti jako uznapredovali ka članstvu u EU, mogli smo imati plaću i penziju koja je 50 posto visočija – naglasio je Izetbegović i dodao:

- Dovoljan je jedan čovjek i njegova destruktivna politika da otjera investitore, da obeshrabri one koji bi da rade sa BiH. On je to uradio, a sada je intenzivirao te svoje djelatnosti – kazao je Izetbegović.

EUFOR šalje 500 vojnika u BiH. Na pitanje, novinara, gdje bi moglo doći do potencijalnog sukoba, Izetbegović je odgovorio:

- Tačka na kojoj bi moglo da varniči je Brčko, povratnička mjesta gdje neki neogovorni recimo pripit čovjek može da se ohrabri onim što se dešava u Ukrajini, pa da i on neke slične stvari počne da mašta u BiH. Uvijek mogu pojedinci napraviti incidente, radikali, avanturisti – istakao je Izetbegović.

Na pitanje, da li je oružani sukob moguć, kazao je:

Sve ćemo učiniti da do sukoba ne dođe. Mislim da se može svesti na incident, ali incidenti pokušavaju zapaliti smjesu emocija i to treba kontrolirati – naveo je Izetbegović.

O "incidentu u Bužimu" Izetbegović je odgovorio:

- Ne smatram da je to neki osobit incident. Bilo je toga, ali ne mislim da je to nešto osobito opasno. Ja poznajem te neke ljude, Hamdiju Abdića Tigra, oni problem napraviti neće. Možda će pokazati da je spreman da se brani, ali da će napraviti neki ozbiljan problem, sigurno neće - kazao je.

Upitan - kada će biti dogovora u vezi sa Izbornim zakonom, Izetbegović je rekao:

- Kada bude spremnosti sa hrvatske strane, tada će biti dogovor oko Izbornog zakona. Aprilski paket smo podržali, Božo Ljubić ga je odbio. Fileov model smo podržali, po njemu bi sada Čović sjedio u Predsjedništvu BiH, ali ga je odbio. Ovaj model od Eichorst-Palmer ja sam podržao, mada je jako grub i ne ide na ruku mojoj stranci. Prema tome, kada bude spremnosti da prihvate model koji međunarodna zajednica nudi, a koja sigurno nije protiv Čovića i Hrvata, i kada budu spremni na deblokadu FBiH, jer HDZ je blokirao Federaciju BiH faktički – istakao je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.