open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Izetbegović o razgovoru u OHR-u: Nadam se da Schmidt neće napraviti nešto što će definitivno isfrustrirati Bošnjake
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, nakon sastanka u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), kazao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt htio čuti njegovo mišljenje u vezi s potencijalnim rješenjima u FBiH i izlaza iz te situacije.
26.04.2023. u 13:23
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt do kraja dana objavljuje odluke koje se tiču formiranja vlasti u FBiH

- Rekao sam mu da smo bili spremni ponuditi rješenje, ali se Nermin Nikšić (predsjednik SDP-a) i Dragan Čović (predsjednik HDZ-a) nisu odazvali na poziv Refika Lende (potpredsjednika FBiH) na sastanak. Mi smo spremni da se odluka svede na većinu ruku u Zastupničkom domu, s tim da ova situacija u kojoj se Lendo tretira na način da ima samo da potpiše ono što srpski i hrvatski predstavnici odluče umjesto njega neće ići. Upozorio sam Schmidta da bi to ponizilo Bošnjake u FBiH koji čine 70 posto stanovništva. Svi moraju imati šansu da predlože, pa neka većina odluči kako hoće, SDA će to prihvatiti - rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se na Schmidtovo nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH i naveo da samu tu noć 2. oktobra, kada je ovo i nametnuo, Schmidt nije bio precizan.

- Rekao je da će nametnuti neke stvari koje će deblokirati, na liniji onoga što se razgovaralo u Neumu, ali nije detalje kazao. Detalje smo tek poslije vidjeli, te cifre koje prave zaštitnu kapsulu oko HDZ-a. Danas nije nagovijestio šta će uraditi. Samo je kazao da će čekati Ustavnopravnu komisiju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da pokuša sama razriješiti stvar, da će pratiti odluku Zastupničkog doma. I nadam se da neće napraviti nešto što će definitivno da isfrustrira Bošnjake. S ovim što se dešava danas u NSRS-u i sa stavom Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati odlučivati, a ne muslimani, ko će biti ova vlast, ne bi se smjelo desiti da OHR i međunarodna zajednica prate tu stvar, da i u FBiH Bošnjaci budu narod nad kojim se vlada - dodao je Izetbegović.

Rekao je da mu Schmidt nije govorio detalje.

Kazao je da je Schmidt jasno dobio njegove stavove.

Prokomentirao je i "preslagivanje" u većini u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i odgovarao na pitanje da li razgovaraju o novoj većini.

- Sve vrijeme razgovaramo sa svima. U pet mjeseci sam se pet puta vidio i sa Nikšićem. Neki stranci, ambasadori su naredili da se oficijelno ne viđaju s nama, a evo viđamo se na drugi način, sa svima razgovaramo - dodao je Izetbegović.

Istakao je da se SDA bori za svoju poziciju, ali da više "Trojka" čini da se rasklimava pozicija "Osmorke".

- Njihove servilne, pogrešne politike čine više da se "Osmorka" polagano rastura - dodao je.

- SDA je itekako sposobna napraviti dobro rješenje. Neke ambasade to ne dopuštaju, ali mislim da i to vrijeme prolazi, da će svi shvatiti da se moraju pitati, ne SDA, nego Bošnjaci u ovoj zemlji - naglasio je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.