open-navfaktor-logo
search
Lider SDA
Izetbegović: Pokušat ćemo da Bošnjaci dobiju UIO, Tegeltija će predložiti Cikotića za ministra
Nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu sa čelnicima HDZ-a i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da će se krenuti u imenovanja, ali da postoji problem sa hrvatskom stranom.
07.07.2020. u 15:43
get url
text

Izetbegović je rekao da će budžet ići u skraćeni postupak, kako bi bio usvojen 21. jula, a poručio je i to da, što se SDA tiče, putrudit će se da srpska strana bude zadovoljna Statutom u Mostaru. Prema njegovim riječima - Selmo Cikotić će na mjesto ministra sigurnosti biti predložen već u četvrtak.

- Mislim da je napravljen pomak. Imamo problem sa hrvatskom stranom, koji su, tako da kažem, iziritirani imenovanjima u CIK-u. Srpska strana je to prevazišla, tako da se kreće u imenovanja. Cikotića će premijer Zoran Tegeltija predložiti u četvrtak i kreće se sa imenovanjima, SIPA, RAK, i šta je sve došlo na red - izjavio je predsjednik SDA.

{$galerijaFotografija}

Imenovanja će ići po nacionalnim komponentama, poručio je Izetbegović.

- Pokušat ćemo da Upravu za indirektno oporezivanje dobije bošnjačka strana. Nismo uspjeli taj detalj danas riješiti, ali ostaje da se o tome dalje pregovara- kazao je Izetbegović, dodavši da se to imenovanje mora riješiti sa hrvatskom stranom.

Budžet će, prema riječima lidera SDA, ići u skraćeni postupak jer HDZ ne bi prihvatio regularni postupak.

- Izborni zakon koji se odnosi na Mostaru danas ide na Zastupnički, sutra na Dom naroda - rekao je Izetbegović dodajući da njegova stranka neće dovoditi u pitanje imenovanja, osim u slučaju ako predložene osobe nisu ratni zločinci ili nisu prošli sve provjere.

- Saslušat ćemo primjedbe srpske strane za Statut u Mostaru, potrudit ćemo se da budu zadovoljni i što se SDA tiče, bit će zadovoljni - kazao je lider SDA. 

20200707_135651.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.