open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Izetbegović pomogao u obnovi džamije i Saborne crkve u Mostaru
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović posjetio je danas novootvorenu džamiju u mostarskom naselju Gornji Zalik, kao i Sabornu crkvu u Mostaru.
16.06.2022. u 15:22
get url
text
Bakir Izetbegović

Izetbegoviću je tokom posjete džamiji uručena vakufnama povodom podrške u izgradnji džamije.

Predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Mostar Izetbegović je uručio levhu kao poklon za novootvorenu džamiju.

Nakon posjete novootvorenoj džamiji lider SDA posjetio je i Sabornu crkvu, gdje mu je domaćin bio paroh Radivoje Krulj.

Domaćini su se zahvalili predsjedniku Izetbegoviću na podršci u obnovi Saborne crkve.

U delegaciji koju je predvodio predsjednik Izetbegović bili su i potpredsjednici SDA Edin Ramić i Šerif Špago, te predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić i predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić.

- Saborna crkva mostarska je jedan od najznačajnijih bogomolja, Božijih hramova u Bosni i Hercegovini. Znamo, nažalost, kakva je sudbina, i nju mnoge bogomolje, zatekla i evo pomažemo prijateljima SPC-a da je obnove. Projekat je ogroman, zahtjevan je i dugo traje, mnogo će iziskivati i morat ćemo tu biti zajedno dok se čitav projekat ne kompletira. Zgrada bez koje nema panorame Mostara i nema istinskog multietničkog duha po kojem je Mostar poznat - kazao je Izetbegović i dodao: 

- Ja sam odavno pozvan od gospodina Krulja da posjetim crkvu, isto tako, nažalost, nisam mogao biti na otvorenju džamije u Zaliku pa sam iskoristio priliku da to uradim u jednom danu, malo su gužve kod političara. Volio bih, naravno, da sam mogao posvetiti svakoj od tih bogomolja poseban dan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.