open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Izetbegović: Postignut dogovor o Kantonu Sarajevo, SDA će imati sedam ministara u Vladi
Govoreći o Kantonu Sarajevo, SDA će preuzeti sedam ministarskih pozicija, SBB tri, a DF dvije. Predsjedavajući Skupštine KS će biti iz SDA, dok će premijer biti zajednički prijedlog
13.12.2019. u 11:06
get url
text

Sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića je okončan, a postignut je koalicioni sporazum koji je i zvanično potpisan.

- Konačno je napravljena jedna koherentna koalicija, od države preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, Zenicu, HNK i tako dalje. SDA je zadovoljna sporazumom. U Vijeću ministara smo podijelili ta tri ministarstva onako kako je to odranije poznato. Zamjenička mjesta će preuzeti SDA. Po pitanju FBiH, također imamo sporazum i tu pozivamo gospodina Čovića i HDZ da otvori proces rekonstruiranja i formiranja federalnog nivoa vlasti, da povuku prvi potez imenovanjem predsjednika i dva zamjenika predsjednika FBiH – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o Kantonu Sarajevo (KS), SDA će, pojasnio je Izetbegović, preuzeti sedam ministarskih pozicija, SBB tri, a DF dvije. Predsjedavajući Skupštine KS će biti iz SDA, dok će premijer biti zajednički prijedlog, odnosno nestranački kandidat.

{$galerijaFotografija}

- Osobitu pažnju ćemo posvetiti izgradnji infrastrukture i u državi i u KS, ekonomskim pitanjima, borbi protiv korupcije i tako dalje - dodao je Izetbegović.

Govoreći o poziciji premijera KS, Izetbegović ističe da imaju prihvatljivo ime za sve tri stranke i građane KS.

- Ne želim danas govoriti to ime sada. Želimo to definitivno potvrditi sa tim čovjekom, ali mislim da ćemo biti svi zadovoljni. Tu ćemo jedan iskorak napraviti u odnosu na dosadašnja imenovanja. Dogovorili smo se da svi zajedno podržimo Budžet i da poslije toga krenemo u reorganizaciju, odnosno u uspostavu nove Vlade KS, ali neka prvo prođe Budžet - kazao je predsjednik SDA.

Potvrdio je Izetbegović da će Bisera Turković biti SDA-ov kandidat za ministricu vanjskih poslova, te da će Fahrudin Radončić biti novi ministar sigurnosti BiH, a Sifet Podžić novi ministar odbrane BiH, dok će četiri zamjeničke pozicije u ponedjeljak utvrditi Kadrovska komisija SDA. 

- Učinit ćemo sve da Vijeće ministara bude formirano do 23. decembra, tako da bi 24. mogao otići Program reformi koji se odnosi na NATO put BiH - dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ponovio da bi Bošnjaci konačno trebali imati svog predstavnika u finansijskoj strukturi na državnom nivou, naročito ističući Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Kada je Vlada FBiH u pitanju, SDA bi, dodao je Izetbegović, trebala imati premijera i pet ministara, DF bi imao tri ministra, a SBB dva ministra.

- Danas je petak 13. Nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren da će biti dobar za BiH – poručio je Izetbegović.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je pozvao predstavnike HDZ-a da što prije pristupe formiranju Vlade FBiH, odnosno kandidovanju osobe koja bi trebala biti predsjednik FBiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je dodao da je postignut dogovor o formiranju snažne probosanske koalicije na svim nivoima vlasti, od državnog nivoa do kantona.

- Dogovorili smo i KS. Mislim da ovdje trebamo znati da ćemo zajednički u ponedjeljak predložiti imena za Vijeće ministara jer je zajednička procjena da je strateški interes BiH da se što prije realizira Program reformi. Što se tiče Vlade KS, dogovorili smo se da se uđe u njenu zamjenu. Ja sam i prije godinu dana javno poručio da SBB kao koalicioni partner daje godinu dana mirnog mora toj Vladi. Osobno nisam zadovoljan, niti sam impresioniran time što se do sada uradilo. Možete voditi različite medijske kampanje, diplomatska lobiranja, ali građani hoće da vide nove vrijednosti. Uvjeravam i građane KS i neke naše važne prijatelje da će Vlada KS raditi mnogo bolje, da će imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti i da ćemo, kada je u pitanju borba protiv korupcije i nepotizma, biti primjer kako se to radi za cijelu BiH - zaključio je Radončić.

On je takoer iskoristio priliku da pozove Dragana Čovića i HDZ da što prije predlože kandidata za predsjednika FBiH. 


Koalicioni sporazum SDA-SBB-DF
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.