Zakon je danas ostao bez podrške jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske i ide na naknadno usaglašavanje koje se ne može obaviti bez prisustva delegata Dragana Čovića.

Teoretska mogućnost za usaglašavanje

- Nije nam ovo danas trebalo. SNSD-ovci u Zastupničkom domu jedno, drugi drugo u Domu naroda - kazao je Izetbegović, vidno razočaran što izmjene Zakona danas nisu dobile potrebnu podršku.

- Cilj je bio relaksirati situaciju tako da su svi sigurni kada se upuste u te procedure, da neće jednog dana odgovarati pred zakonom, pred sudom, zato što su neke stvari uradili jer ovakve stvari se do sada nisu radile i trebalo je potpuno jasnijom učiniti tu stvar, da možete u skraćenim rokovima, da ste nadležni da to radite, da neće ući u neku zonu koja je protovzakonita. Ovo je po meni samo izlika da se stvari zaustave od strane SNSD-a u Domu naroda - naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, postoji teoretska mogućnost da se usaglase.

VEZANI TEKST - Delegati odbili dopune zakona, Osmanoviću nisu dali da se obrati: Šta će biti s direktnim nabavkama vakcina

- Sa ovakvim pristupom i obrazloženjima koje smo čuli od SNSD-ovaca, ne vjerujem da ćemo se usaglasiti. Kada bude prisustan gospodin Čović, tada ćemo pokušati da se usaglasimo, ali cijenim da su šanse veoma male - naveo je Izetbegović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrao zahtjev Zastupničkog doma državnog Parlamenta da prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatra po hitnom postupku.

Hitna sjednica Doma naroda sazvana je za danas, nakon što je prošle sedmice Zastupnički dom, po hitnom postupku, usvojio dopune navedenih zakona koje bi trebale stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

O donaciji iz Srbije

Predsjedavajući Doma naroda osvrnuo se i na današnju posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je donirao 5.000 vakcina Federaciji Bosne i Hercegovine.

- To je lijep, simboličan gest. Ja ga vidim kao uzvratni gest na ono što je Bosna i Hercegovina uradila prije par mjeseci kad je bila jako teška situacija u Sandžaku u Srbiji, kada su naši ljekari otišli da pomognu jer u času je srbijanski zdravstveni sistem bio pod teretom i nije mogao da se pobrine o tim ljudima u Sandžaku - izjavio je Izetbegović, prenosi N1.

Naveo je da "par hiljada vakacina neće nešto bitno promijeniti".

- Kao što rekoh, to je jedan simboličan gest od strane gospodina Vučića. U Srbiji se ljudi masovno vakcinišu, ali nažalost, epidemija se pet puta brže širi u Srbiji nego u Bosni i Hercegovini, tako da mislim da to neće nešto bitno promijeniti stvari, ali dobro je došao svaki gest dobre volje - kazao je Izetbegović.