open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KCUS-a
Izetbegović: Treći val COVID-19 mogao bi biti najteži, formiramo novi respiratorni centar za najteže bolesnike
Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS-CoV-2.
26.02.2021. u 15:19
get url
text
get url
text

Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija prof. dr. Amele Dedeić-Ljubović, uzorci koji su uključeni u ovo pilot-testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara 2021. godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

- Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2 i sa različitih lokaliteta. S područja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (tri uzorka), Centar (dva uzorka), Novi Grad (tri uzorka), Ilidža (tri uzorka) i Vogošća (četiri uzorka). S područja Unsko-sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (jedan uzorak) i Cazinu (dva uzorka). Standardni soj koji potječe iz Wuhana, detektovan je kod preostala tri od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće) - kazala je prof. Dedeić-Ljubović.

Varijante SARS-CoV-2 definisane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje. Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a prof. dr.Sandra Vegar-Zubović ističe da se, s naučnog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.

- To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potječe iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utječe na receptor - vezujuću domenu S virusnog proteina. Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tokom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija. Bitno je napomenuti da svi rutinski real-time RT-PCR testovi koji se izvode u KCUS- OJ Klinička mikrobiologija detektuju gene koji nisu obuhvaćeni mutacijama, što nam omogućava otkrivanje kako početnih (Wuhan), tako i varijantnih loza SARS-CoV-2. To se dodatno potvrdilo i ovim testiranjem – izjavila je prof. dr. Vegar -Zubović.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju - N501Y mutaciju, u velikoj mjeri zastupljene i cirkulišu na područuju Bosne i Hercegovine.

- U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja COVID-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih. Svjesni ozbiljnosti situacije danas smo održali hitnu sjednicu Kriznog štaba KCUS-a na kojoj smo donijeli niz bitnih odluka u cilju unaprijeđenja rada i poboljšanja postojećih usluga. Jedna od današnjih odluka je formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije - kazala je Izetbegović.

Dodala je da će KCUS na taj način proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.

- Ovakva organizacija rada olakšat će i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu. Treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom na to da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uvjetima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata – poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.