open-navfaktor-logo
search
Skupština potvrdila
Izglasana Vlada sa manjkom Bošnjaka i viškom Hrvata, HDZ i DF zvanično u koaliciji u ZDK
Na današnjoj Skupštini Zeničko-dobojskog kantona izglasana je nova Vlada sa 23 glasa za, dok je 11 bilo protiv.
23.12.2022. u 13:25
get url
text
Skupština ZDK

Za premijerku imenovana je Amra Mehmedić (BHI-KF), dok su ministri Samir Šibonjić (Ministarstvo za privredu NES), Dženana Čišija (Ministarstvo finansija, DF), Benjamin Sinanović (Ministarstvo unutrašnjih poslova, SDP), Adnan Sirovica (Ministarstvo za boračka pitanja, DF), Edin Hasaničević (Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Naša stranka), Vinko Marić (Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić (Ministarstvo zdravstva, HDZ), Zlatko Jelić (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, HDZ), Draženka Subašić (Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, SDP) i Danijel Pašić (Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacije i zaštite okoline, SDP).

VEZANI TEKST - Višak Hrvata, manjak Bošnjaka: Vinko Marić traži ukidanje nacionalnog omjera u Vladi ZDK; Galijašević: To je neustavno

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK, kako javlja Zenica blog, kod usvajanja dnevnog reda zastupnik Mirnes Bašić (SDA) je obrazložio iz kojih razloga zastupnici SDA neće podržati dnevni red. Prema njihovom mišljenju, nije u skladu sa zakonom i pravilnikom o radu Skupštine. Za dnevni red su glasala 23 zastupnika, a 11 je bilo protiv.

Iz SDA su obrazložili da Vlada nije u skladu sa Zakonom o Vladi ZDK u pogledu nacionalne strukture ministara. 

U Zakonu o Vladi ZDK, koju čine 10 ministara i premijer, članom 6. predviđeno je da na osnovu popisa iz 1991. godine strukturu Vlade čine sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. U ovom slučaju šest je Bošnjaka i tri Hrvata, čime je prekršena ta odredba Zakona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.