- S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu, proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, koja je nažalost i potvrđena. Počivala u miru, riječi su službenog saopćenja bolnice koje potpisuje direktor prof.dr. Goran Roić. 

VEZANI TEKST - Pretukli dvogodišnju kćerkicu: Roditeljima monstrumima jednomjesečni pritvor

Postupak utvrđivanja moždane smrti traje nekoliko sati, i njime se do najsitnijih detalja utvrđuju oštećenja u mozgu, odnosno, koliko je u njemu preostalo funkcije. Kod djevojčice je, nažalost, utvrđeno da je mozak mrtav i da u njemu više nema funkcije. Liječnici su se od srijede poslijepodne nadljudski borili da održe dijete na životu, no s obzirom na težinu povreda ovaj tužni ishod bio je neizbježan.  

Podsjetimo, istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili krivična djela zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava nad svoje četvero djece - jednim dječakom i tri djevojčice.

Grubo su kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. marta, zlostavljala svoju kćerku udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udarca djevojčica je zadobila teške povrede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje.