Nedjelja, 25.10.2020.
h

Izmijenjena optužnica protiv Lijanovića: "Da nije tužno, bilo bi smiješno"

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona izmijenilo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Federacije BiH Jerke Ivankovića Lijanovića i njegovog nekadašnjeg savjetnika Stipe Šakića.

Lijanović je optužen da je, dok je obavljao funkciju ministra i zamjenika premijera FBiH, oštetio federalni budžet za više od 817 hiljada maraka. On je, prema navodima optužnice, uvjetovao poljoprivrednike da dio novca od dobijenih poticaja daju njemu i članovima njegove organizirane grupe.

Nova optužnica protiv Lijanovića ne uvodi nova krivična djela, ali su u njoj na detaljniji i precizniji način opisana djela koja mu se stavljaju na teret. Sastavljena na osnovu izjava svjedoka datih tokom suđenja, nova optužnica navodi ko je Lijanovićevim pomagačima, na kojim mjestima i kada davao određene iznose novaca.

Kao članovi organizirane kriminalne grupe bivšeg ministra Lijanovića, pored Stipe Šakića, označeni su Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i Edin Ajanović.

Kako se navodi u optužnici, Lijanovićevi pomagači su obavještavali privrednike koji imaju pravo na dodjelu poticaja na ime izvoza ili podrške ruralnom razvoju, kada će biti raspisani javni pozivi i garantirali dobijanje novca iz budžeta ukoliko se privrednici obavežu da će polovinu novca vratiti saradnicima ministra Lijanovića.

Lijanović i Šakić danas su izjavili da su razumjeli novu optužnicu, a o tome da li su krivi izjasnit će se na narednom ročištu.

- Razumio sam optužnicu. Da nije tužno, bilo bi smiješno - prokomentarisao je Lijanović u sudnici nakon što su tužioci pročitali kompletan tekst optužnice.

U optužnici se, između ostalog, navodi da Suad Čamdžić, bivši savjetnik ministra Lijanovića, kontaktirao Sulejmana Selimovića, vlasnika firme "Voćar piramida" iz Visokog. Čamdžić je sa Selimovićem sklopio dogovor da mu isplaćuje pola novca nakon što dobije poticaje za izvoz šljive, što je Selimović više puta i učinio.

Selimović je Čamdžiću, između ostalog, u restoranu "Kulin dvor" u Semizovcu, lično u gotovini isplatio 63.865 KM. Nešto ranije Lijanović je naložio da se Selimovićevoj firmi "Voćar piramida" isplati poticaj za izvoz šljive u iznosu od 127.730 KM.

Isto se ponavljalo tokom 2012. i 2013. godine, a Čamdžić je ponovo po nalogu Lijanovića kontaktirao sa Selimovićem i dogovarao novčane isplate. Tako je u augustu 2012. godine firmi "Voćar piramida" odobrena isplata 147.386 KM, od čega je 73.693 u nekoliko rata u restoranu "Kulin dvor" Selimović davao Čamdžiću.

Posrednici koji su uzimali pola novca isplačenog za poticaje, za sebe su zadržavali deset posto, dok je ostatak novca, kako se navodi u optužnici išao na ruke Lijanoviću.

Suđenje u ovom predmetu se nastavlja 14. septembra.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh