Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo mogao bi ubrzo ostati bez još jednog zastupnika. Nakon što je u martu ove godine Damir Nikšić isključen iz ove stranke, svoje nezadovoljstvo sve više pokazuje zastupnik Samir Suljević, i to zbog rada Vlade KS, unutarstranačkih prevara koje su mu priredili "partijski drugovi", te ponašanja Kluba SDP-a u Skupštini.

Uz to, SDP Sarajevo politički pada sve niže, što je dovelo i do ogromnog nezadovoljstva članstva, tako da je Općinska organizacija Novo Sarajevo čiji je predsjednik Suljević u rasulu.  

Napusti li Klub SDP-a i pređe u samostalne zastupnike, u Klubu SDP-a ostat će samo dvoje - Segmedina Srna-Bajramović i Igor Stojanović.

Prema informacija Faktora dobijenim od izvora u Kantonalnom odboru SDP Sarajevo, na čijem je čelu Damir Mašić, Suljević je već u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo, te poručio da će za početak uskratiti podršku aktuelnoj skupštinskoj većini, a nakon toga možda i napustiti SDP.  

"Partijski drugovi" su Suljeviću obećali, a potom ga nisu izabrali u Glavni odbor SDP-a, potom je uslijedilo obećanje za stranačko Predsjedništvo, ali ni tu se nisu pokazali od riječi prema njemu. Također, vođenje kadrovske politike u sarajevskom SDP-u je potpuno privatizirano, i svedeno je uglavnom na dva čovjeka. O svemu odlučuju Damir Mašić i Irfan Čengić, dok se predsjednici devet općinskih organizacija ne pitaju ništa.

Do kuliminacije njegovog nezadovoljstva došlo je ljetos, kada je prevaren za delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, u januaru ove godine  u nastavku konstituirajuće sjednice, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su tajnim glasanjem izabrali delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Dom naroda izabrano je osam delegata, tri iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata  i dva iz reda Ostalih.

Iz reda Bošnjaka izabrani su Aljoša Čampara, Zvonko Marić i Samir Suljević.

U julu mjesecu, on se povukao iz Doma naroda FBiH, a njegov mandat dobio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Iako su tada u javnost plasirane informacije da je Suljević ušao u Dom naroda FBiH kako bi se osigurala delegatska pozicija u državnom Domu naroda za Denisa Bećirovića, odluka KO SDP Sarajevo da se on povuče donesena je iz sasvim drugih razloga.

U koalicionom dogovoru SDP-a i NiP-a u prvom prijedlogu je bilo da SDP dobije dva kantonalna ministarstva (Ministarstvo za rad i Ministarstvo saobraćaja) i jedno delegatsko mjesto za Samira Suljevića.

Međutim, taj se dogovor brzo promijenio (sve se to događalo u decembru prošle godine u samo nekolio dana) te je SDP zvanično dobio tri ministarstva (uz prethodna dva i Ministarstvo prostornog uređenja), pod uvjetom da Suljević bude izabran za delegata, ali da se nakon pola godine povuče i poziciju ustupi Konakoviću. Sve to, Suljević je saznao tek nakon što su od njega tražili da podnese ostavku, odnosno delegatski mandat prepusti predsjedniku Naroda i pravde.

Kontaktirali smo i Suljevića, koji nam je na upit da li je sve ovo tačno, ne demantirajući ništa, samo kratko kazao da se čujemo naredne sedmice, jer ove ima brojne sastanke.