open-navfaktor-logo
search
Na Sretenje 15. februara
Izvini, Mile: Vučić najavio deklaraciju da popravi odnose sa Moskvom, a ne pokvari sa Zapadom
I tako, umjesto dugo najavljivane zajedničke deklaracija Srbije i entiteta Republike o opstanku srpskog naroda, koju je željno od decembra 2017. godine iščekivao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, Vučić se odlučio za deklaraciju koja će Srbiji priskrbiti političke poene na međunarodnoj sceni
26.11.2019. u 19:40
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da bi na Sretenje (Dan državnosti Srbije), 15. februara, u Skupštini Srbije trebalo da bude usvojena deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti te zemlje. Riječ je o više dokumenata, među kojima će se naći i Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti.

Vučić je rekao da bi to bila jedna vrsta potvrde unutrašnje i vanjske politike Srbije, za koju misli da je dala rezultate i izazvala poštovanje cijelog svijeta. On smatra da Srbija to treba da uradi, ne zbog sebe, već zbog budućih generacija.

I tako, umjesto dugo najavljivane zajedničke deklaracija Srbije i entiteta Republike o opstanku srpskog naroda, koju je željno od decembra 2017. godine iščekivao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, Vučić se odlučio za deklaraciju koja će Srbiji priskrbiti političke poene na međunarodnoj sceni.

-Tekst zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku Srba je usaglašen i oba parlamenta će ga usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije. Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše. Taj dokument je gotov. Polovinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana prije toga bi parlamenti usvojili deklaraciju, a na Sretenje bi to promovirali. To je definitivni dogovor - najavio je Dodik početkom januara 2018. godine.

Međutim....

Predsjednik Srbije, na Dodikovu veliku žalost, odlučio se ipak boriti samo za svoju državu, i još prije godinu i po poručio kako je tekst deklaracije gotov, ali da bi "želio da dobiju i širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu".

Veliki srbijanski književnik Filip David, prije skoro dvije godine izjavio je kako nikome nije jasno šta zapravo znači ta najavljena Deklaracija o opstanku Srba.

-Međutim, sam naslov, a i ono što se naslućuje, neodoljivo podsjeća na famozni Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti. Ali ovoga puta, što je dosta bizarno, ne zna se ko su sastavljači. Piše se u dubokoj tajnosti. Predsjednik SANU-a Vladimir Kostić izjavio je da Akademija nema nikakve veze s Deklaracijom niti učestvuje u njenom sastavljanju - kazao je tada David.

Šta se ustvari željelo postići? Usvajanjem ove deklaracije Srbija bi legalizirala i legitimizirala direktno uplitanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. A za takvo što, dalo se to nazrijeti iz Vučićeve izjave, nisu dobili podršku niti Brisela niti Washingtona.

Deklaracija o opstanku Srba o kojoj se naprasno prestalo govoriti trebala je da sadrži:

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma
2. Pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture
3. Pravo na izučavanje srpske historije i njegovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda
4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije
5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru
6. Pravo na informiranje na srpskom jeziku

A šta je cilj deklaracije čije usvajanje Vučić najavljuje za 15. februar naredne godine?

Pokušavajući da rastumači šta Srbija želi da postigne najavljenom deklaracijom i kakvu poruku njome želi da pošalje, vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić za DW skreće pažnju da su deklaracije upravo ono što im ime kaže.

-To je samo pokušaj laviranja između Istoka i Zapada, naročito nakon afera Krušik i ruski špijun. I sve to uoči susreta Vučića i Putina, gdje bi trebalo popraviti odnose sa Moskvom, a ne pokvariti ih sa Zapadom. Moj utisak je da su odnosi sa Rusijom ipak ozbiljnije poremećeni nego što se to na prvi pogled čini. Čini mi se stoga da predsjednika Vučića čeka vrlo težak razgovor sa Putinom i mislim da Rusija neće lako odustati od Srbije kao posljednjeg uporišta svojih interesa na Zapadnom Balkanu - ocjenjuje Jakšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.