Sjednica Zastupničkog doma počinje u 12 sati.

Odluku o Lučićevoj smeni donio je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jer je DNS napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

VEZANI TEKST - Ministar Lučić: Tačno je, Tegeltija je pokrenuo moju smjenu

Prema našim informacijama, vjerovatno će danas biti dovoljno ruku zastupnika za smjenu Lučića, ali imenovanje novog neće lako proći ukoliko SNSD ne ispuni obaveze iz ranijeg dogovora.

Naime, SDA insistira da ministar za ljudska prava mora biti nestranački čovjek, pripadnik akademske zajednice, što je i bilo prije dogovoreno, te da se Senad Bratić vrati na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine RS-a.

Istovremeno, na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma prvobitno je bila i inicijativa Kluba zastupnika SDA da ministar Miloš Lučić smijeni Mlađena Božovića, šefa svog kabineta, s obzirom na to da Božović ima potvrđenu optužnicu za nasilničko ponašanje dok je bio direktor Fonda za povratak BiH.

Inicijativa je postojala prije odluke Tegeltije o smjeni Lučića. Ova tačka je na kraju skinuta s dnevnog reda sjednice, ali se od razrješenja Božovića neće odustati.