open-navfaktor-logo
search
Analitičar iz Beograda
Janjić: Pouzdano znam da Amerikanci imaju dokaze protiv Čovića
- Milorad Dodik nije tek tako izazvao opću pažnju. On je jedan fenomen, on je jedan simbol balkanske verzije etnonacionalizma, koja se širi Evropom, ali i Amerikom - kaže Dušan Janjić, analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, u svom komentaru o izrečenim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog udara na državu i korupciju. 
07.01.2022. u 09:59
get url
text

Janjić je za N1 kazao kako bi se na listi sankcionisanih mogli naći još neki političari iz BiH.

- Ovdje se mora gledati na taj etnički momenat. Ako ostane ovako da nema kažnjenih s druge strane, onda je Dodiku otvoren prostor ka potpunoj mobilizaciji srpskog glasačkog tijela. A ako se izbalansira, ali naravno na osnovu zakona i činjenica i sankcionisanje i drugih. Naprimjer, pouzdano znam da Draganu Čoviću od momenta administracije Wolfganga Petritscha postoje krivični i drugi dokazi u vezi s Aluminijskim kombinatom i za banku koja je vođena u Mostaru i to je sve u rukama Amerikanaca.

Dakle, ovo je jedan proces koji jeste i politički, ali ima za cilj nešto drugo, da uspostavi i ohrabri i BiH, Srbiju i sve zemlje zapadnog Balkana da izgrade jedan sistem borbe protiv korupcije i zato Amerikanci u svoje ambasade šalju savjetnike za borbu protiv korupcije i bit će vrlo aktivni kako bi ohrabrili javnost - rekao je Janjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.