"Jedno bitno pojašnjenje...": Vanjska politika BiH se vodi u Sarajevu!

Objavljeno: 06.12.17 u 14:00 Autor: E. G.

Nakon kurtoaznih uvodnih riječi, međusobnog, kako su rekli, prijateljskog oslovljavanja između Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, sa "Dragane i Aco", što je neuobičajeno intimiziranje na zvaničnim konferencijama za medije nakon sastanaka državnih vrhova dviju zemalja, daljnji tok konferencije za medije u Beogradu danas je pokazao da odnosi zapravo ni izbliza nisu prijateljski. 

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, borave u zvaničnoj posjeti Srbiji. Održan je niz sastanaka kako između njih trojice i Vučića, tako i između delegacija sačinjenih od ministara i drugih zvaničnika. 

Tema koja je najviše izazvala pažnje je svakako pitanje razgraničenja između dviju država, a u sklopu nje i pitanje hidroelektrana na Drini. Neminovno je bilo i pitanje nezavisnosti Kosova i odnos Srbije i Bosne i Hercegovine u vezi s njim. 

Vučić je na konferenciji za medije rekao da je Čović iznio stav BiH u vezi s nezavisnosti Kosova.

- Treće pitanje o kojem smo razgovarali je stav Predsjedništva BiH, koji je Srbiji jako bitan, a to je da dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija - rekao je Vučić.

Kada su Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Vučić, kao predsjednik Srbije, završili zvanična obraćanja, medijima se obratio i Izetbegović. 

- Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čović da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja - rekao je Izetbegović.

Nakon toga, Vučić je, očigledno iznenađen Izetbegovićevom reakcijom, sudeći po njegovom izrazu lica, kazao: 

- Ja ću da vam pojasnim. Evo, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E tako vam izgleda i oko granice i oko svega drugog - kazao je Vučić. 

Po ko zna koji put se ispostavilo da članovi Predsjedništva prilikom zvaničnih sastanaka očito iznose stavove koji nisu usaglašeni od sve trojice, pa tako je bio slučaj i danas sa onim što je Čović očito prenio Vučiću, a u vezi s Kosovom. Kao što je, uostalom, uradio nedavno i sa slanjem pisma članicama NATO-a, a koje nije usaglašeno i nije zvanični stav Bosne i Hercegovine.  

Video preuzet od televizije N1.