Kako nam je kazao Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranske demokratske akcije (SDA), Ganić je dao ostavku onako kako to nalažu procedure da bi mogao preuzeti mandat načelnika.

VEZANI TEKST - Premijer ZDK Mirza Ganić podnio ostavku

- On je pismeno podnio ostavku i Skupština ZDK treba da ga razriješi. Sastav Vlade do daljnjeg ostaje isti. Jedan od ministara će se imenovati za vršioca dužnosti ili premijera po ovlaštenju iz postojećih ministara – kazao je Galijašević.

Što se tiče imenovanja novog premijera ZDK, ko će doći na tu funkciju, bit će poznato naknadno.

- Čekaju se konačni rezultati, što će trajati otprilike mjesec kada ćemo izaći sa imenom novog premijera, koji će zamijeniti Ganića, a to svakako trebaju da urade organi SDA u ZDK. Kantonalni organi stranke će odlučiti ko će biti taj koji će dobiti privremeno upravljanje na mjesec. Dosad je bila praksa da u odsustvu premijera to bude Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, tako da bi vjerovatno on mogao biti privremeni premijer do konačnog imenovanja – istakao je Galijašević.

Naš sagovornik dodao je da su, između ostalog, veoma zadovoljni izbornim rezultatom.

- Mi smo zadovoljni ovim izborima jer smo pored postojeće četiri dobili i dvije nove općine, te zadržali isti broj glasova koji smo imali prije dvije godine. Dakle, povećali smo broj načelnika i zadržali isti broj glasova – naglasio je Galijašević.