Jeftine sobe pune buba, neobrazovani vodiči: Hoće li Sarajevo otjerati turiste?

objavljeno: 10.08.2018. u 07:33

Uoči početka Sarajevo Film Festivala glavni grad Bosne i Hercegovine vrvi od turista. Ulice, kafići i restorani u centru grada su krcati po čitav dan, a puno posla ovih dana imaju i uposlenici muzeja, vlasnici suvenirnica i drugih sarajevskih radnji. 

Prema podacima s online stranica za rezervaciju smještaja, većina hotela, hostela i apartmana je popunjena, te je u ovom ljetnom periodu jako teško naći slobodan krevet.

Međutim, to što su Bosna i Hercegovina i Sarajevo postali sve zanimljivija i primamljivija destinacija za turiste, mi ipak slabo znamo iskoristiti. Nedovoljno dobre usluge i turistička ponuda, te zakonom neregulisani propisi doveli su do haotične situacije u turizmu, smatra predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS Zijad Jusufović.

- Turisti vole Sarajevo i mnogi se vraćaju jer ima šta da se vidi, ali mnogi se i žale na uslugu. Ima i onih koji budu prezadovoljni, ali i onih koji ne budu. Mi turistima moramo dati osjećaj da su primjećeni, na recepciji da budu dobro dočekani i dobiju podatke o legalnim i ilegalnim vodičima, legalnim i ilegalnim taksi kompanijama, načinu poništavanja karti u javnom prijevozu, i njima je ta informacija dovoljna, a mi im ni to ne dajemo. Ja kažem rukovodstvu Turističke zajednice KS da imamo problema jer turiste prevoze ko zna kakvim kombijima, džeparoša na sve strane, izdaju se svakakve sobe pune buba, ali oni nemaju sluha, kažu mi da imaju važnija posla, nešto moraju konsolidovati... Šta više da konsoliduju – pita se Jusufović, objašnjavajući da su situaciju samo pogoršali loši potezi dovođenja nestručnih ljudi na čelo Turističke zajednice KS

- Doveli su Nermina Muzura kojeg niko nije znao jer nije imao nikakvog iskustva u turizmu, a onda još goreg bivšeg direktora ZOI-ja Midhata Hubijara – dodaje.

Za četiri eura spavanje na Baščaršiji

Prema njegovim riječima, među turističkim djelatnicima nema nikakvog dogovora oko cijena i usluga.

- Uništili smo faktički cijene usluga u Sarajevu, sada se za po četiri eura može spavati na Baščaršiji. Na Stupu po pet KM se neke prčvare daju za spavanje. To je katastrofa, šta rade. Nema turističke zajednice da se odredi minimalna cijena spavanja, nema zakona, nemamo ništa regulisano u oblasti turizma, tu samo glumimo da nešto da radimo. Bez federalnog zakona o turizmu, bez kvalitetne edukacije i kontrole ko šta radi, nema ništa. Mi zbog toga postajemo jadna i bijedna destinacija – govori za Faktor Jusufović.

Prema njegovim riječima najgore je što zakonom nisu regulisane osnovne stvari u turizmu. Svako može biti turistički vodič i prijevoznik turista, a smještaji se izdaju bez uplaćivanja taksi.

- Nema zakona, pa imamo sad nelegalne vodiče koji zaustavljaju druge nelegalne vodiče i ne daju im da rade. To je paradoks, samo kod nas postoje nelegalni i nelegalniji. Ne možete provoditi zakon kojeg nema, ne možete zaustaviti nelegalnog vodiča, kada nema zakona po kojem biste mu zabranili rad. Inspekcije tu ne mogu ništa raditi. A ne može Srbin na Markale doći i kao vodič pričati ljudima kako su se Bošnjaci tu sami poubijali, a dolazi i priča. Ne može Turčin doći pred Begovu džamiju, pa reći Bošnjaci ulaze da se mole za duše našeg predsjednika koji čuva njihovog predsjednika, ne može Hrvat doći i reći da su iz Sarajeva protjerani Hrvati i ne daju im da biraju svoga predsjednika, a pričaju to, vjerujte, nasred Čaršije. Ne može neki vodič reći: "Pored Gazi Husrev-bega u haremu džamije mu je sahranjena žena", ili da je "Sahat-kula neispravna", a toliko ima takvih priča. Oni ne brukaju sebe samo, brukaju sve nas – ogorčen je Jusufović.

"Sami sebe potcjenjujemo"

Dodaje da "sami sebe potcjenjujemo".

- Govore kako u Veneciji s razlogom toliko košta kafa na trgu, a mi potcjenjujemo svoje. Sarajevo, vjerujte, ima ponuditi više nego Venecija - Olimpijadu, atentat, Hagadu, pet najvećih religijskih objekata, Jevrejsko groblje... Oni to ništa nemaju, ali mi to ne znamo iskoristi – tvrdi turistički vodič.

Da bi došli do tih znamenitosti turisti se posebno moraju snalaziti, jer su oznake na engleskom jeziku postavljene samo na glavnim saobraćajnicama, a do nove atrakcije Trebevićke žičare ne vodi ni jedan putokaz. Međutim, Jusufović smatra da je u čitavoj situaciji sa turizmom u BiH to zapravo najmanji problem.

- Ako nešto ne mogu naći, mogu uzeti vodiča, taksi ili slično. One destinacije u svijetu koje su napravile perfektno sve su prestale biti zanimljive i gube turiste, jer turisti žele da istražuju, pitaju, da razgovaraju sa domaćim ljudima, da traže blago, a toga imamo. Ne trebamo se opterećavati sa tim natpisima i oznakama ulica jer imamo druge i puno veće probleme – navodi Jusufović.

S obzirom na to da svake godine imamo 20 posto više turista, Jusufović se nada da će Federalni zakon o turizmu uskoro biti usvojen.

- Pitam se kakva smo mi država kada ne želimo imati zakon i ko to sprječava, kakvi lobiji, kome to ne odgovara da nemamo takse, turističke vodiče, definisane agencije i slično. Zapravo to ne odgovara Međugorju i Hercegovini. To je kladioničarsko-turistički lobi kojem više odgovara da nema ništa nego da se sazna da Međugorje treba platiti godišnje sedam-osam miliona KM samo boravišne takse... Pošto sada niko ne spominje zakon, on sigurno prije izbora neće ni bi usvojen – smatra predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS Zijad Jusufović.

Dok zakon o turizmu ne bude usvojen, turisti su prepušteni na milost i samilost brojnih "divljih" i ilegalnih turističkih agencija, vodiča, prisiljeni su do određenih turističkih atrakcija doći taksijem kojeg će često troduplo skuplje platiti ili voziti se gradskim prijevozom, za koji će im revizori izdati bezobrazno skupe karte.