open-navfaktor-logo
search
Čeka se saopćenje
Jesu li pripadnici Žandarmerije RS-a pokušali ući u kasarnu Rajlovac kako bi uhapsili jednog vojnika?
Pripadnici Žandarmerije MUP-a Republike Srpske ušli su u utorak popodne u kasarnu Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajeva, pod izgovorom da trebaju uhapsiti jednog vojnika, piše portal Istraga.ba.
10.11.2021. u 14:05
get url
text

- Došla su sa dva policijska vozila od kojih je jedno pripadalo Žandarmeriji. Oko 15 sati su bili na kapiji kasarne u Rajlovcu, tražeći vojnika A. Č. koji je, navodno, osumnjičen da je počinio krivično djelo razbojništvo - ispričao je jedan od sagovornika ovog portala.

Prema informacijama, pripadnici Žandarmerije su parkirali vozila na ulazu u kasarnu te su na prijavnici tražili da uđu dalje u krug kako bi priveli osumnjičenog vojnika.

- Ali na njihovom nalogu je bilo napisano pogrešno prezime. Oni su su se kratko zadržali u krugu same kasarne - objasnio je sagovornik Istrage.

Ovu akciju, tvrde sagovornici, MUP RS-a uopće nije najavio Oružanim snagama BiH. Pripadnici Žandarmerije samo su se pojavili na ulazu u kasarnu koja se nalazi na teritoriji Federacije BiH. Prije nego su počeli provoditi aktivnosti na teritoriji Federacije, pripadnici MUP-a RS-a morali su sve to najaviti svojim kolegama u FBiH.

- Mi nismo dobili nikakvu najavu - kazali su u Federalnoj upravi policije, upućujući na MUP Kantona Sarajevo, na čijoj se teritoriji nalazi kasarna Rajlovac, ali sarajevski komesar policije Nusret Selimović nije odgovarao.

Kontaktirali smo načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnika Senada Mašovića koji je naveo da će uskoro biti upućeno saopćenje za javnost, ali da navodi nisu tačni.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić trenutno je službeno odsutan i nalazi se izvan Bosne i Hercegovine, ali je kazao za Faktor da je, prema informacijama koje ima, sve bilo regularno.

Navodno je riječ o vojniku koji je osumnjičen za krađu. No postavlja se pitanje otkud uopće pripadnici Žandarmerije MUP-a RS-a na teritoriji FBiH, pogotovo u vojnom objektu. 

Kasarne Oružanih snaga posljednjih su sedmica postale bitna tema u medijima. Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je najavio formiranje vojske RS-a, navodeći da će organi RS-a preuzeti i kasarne koje se nalaze na teritoriji tog entiteta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.