open-navfaktor-logo
search
Potpisali obećanje
Jesu li se funkcioneri "Trojke" odrekli iznosa za koji im je uvećana plaća: Samo dvoje odgovorilo
Stranke SDP, Naša stranka i Narod i pravda saopćile su prije dva mjeseca da će se njihovi funkcioneri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odreći iznosa za koji im je povećana plaća. Prvu uvećanu plaću su i primili, a samo dvoje od sedam funkcionera je odgovorilo da li su ispunili ovo obećanje.
21.05.2023. u 07:43
get url
text
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Saopćili iz "Trojke": Naši funkcioneri u Vijeću ministara BiH se odriču povećanja plaća

Duška Jurišić (Naša stranka), zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, navela je da je ispunila preuzetu obavezu, te je, nakon usvajanja povećanja osnovice za obračun plaća, od plaće u prošlom mjesecu izdvojila za pomoć za tri konkretna primatelja koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva.

Odgovor je stigao i od ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića (BH Zeleni).

- Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić će, u skladu sa potpisanom izjavom od 15. marta 2023. godine, razliku sredstava od povećanja plaće uplaćivati ugroženim kategorijama stanovništva na ličnoj osnovi. Razlika od prve uvećane plaće je već uplaćena za liječenje jedne osobe u Banjoj Luci. Ministar Hurtić će i u narednom periodu novčana sredstva uplaćivati građanima koji su u stanju socijalne potrebe, za liječenje, pomoć učenicima i studentima i drugim kategorijama kojima pomoć bude potrebna – navedeno je u odgovoru iz Ministarstva.

Ista pitanja o tome da li su i kako ispunili dato obećanje u ponedjeljak smo uputili i za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edina Fortu (Naša stranka), ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića (NiP), ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP), te zamjenika ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhameda Hasanovića (SDP) i zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine Elvira Mahmuzića (SDP).

Odgovore još nismo dobili.

U izjavi koju je ovih sedam funkcionera potpisalo 15. marta naveli su da će na odricanje od uvećanja plaće pozvati i parlamentarce koji dolaze iz tih stranaka. I iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čekamo odgovore.

Plaća svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine povećana je jer je Vijeće ministara BiH usvojilo novu, veću osnovicu koja sada iznosi 600 KM. S obzirom na to da potpadaju pod isti zakon, plaća je, osim državnim službenicima, namještenicima, vojnicima i policajcima, povećana i ministrima, parlamentarcima, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, savjetnicima. Međutim, povećanje plaća ide linearno pa su tako namještenici s najnižim koeficijentom dobili tek oko 80 KM više, a funkcioneri i do 650 KM više na ionako visoka primanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.