open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Još jedna optužnica za izborne prevare: Glasače prijavio za fiktivno glasanje iz Srbije i Hrvatske
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Blaževića (58) zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.
09.06.2021. u 15:14
get url
text

On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata većeg broja osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz Hrvatske i Srbije stvarao uslove za izvršenje tog krivičnog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Blaževića da je u namjeri da na prevaran način osigura glasove za kćerku, koja je tada bila zastupnik u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, prijavio više građana za glasanje iz inostranstva. Blaževiću je stavljeno na teret da je od većeg broja osoba s prebivalištem u distriktu Brčko pribavio kopije ličnih dokumenata, te ih prijavio na adrese u Hrvatskoj i Srbiji radi glasanja putem pošte. Na osnovu toga Centralna izborna komisija BiH je na listu registriranih za glasanje izvan BiH upisala petnaest osoba, dok je za šestero prijavljenih odbila prijave - navodi se u optužnici.

Po prvoj tački, on je optužen da je stvorio uslove da na prevaran način iskoristi glasačke listiće da bi na izborima glasao umjesto prijavljenih građana, a po drugoj da je to pokušao u odnosu na osobe za koje je CIK odbio prijave.

- Po otkrivanju neregularnosti Blažević je odmah pritvoren zbog sumnje da je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, odnosno da je to pokušao učiniti. Po okončanju istrage protiv njega je pred Osnovnim sudom Distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena, optužnica za produženo krivično djelo pripremanje krivičnog djela - naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je za slično pripremanje prevare pri glasanju nedavno na kaznu zatvora od dva i po mjeseca pravosnažno osuđen Stojan Bavarčić (30), te da je pred tim tužilaštvom u toku još nekoliko istraga povezanih s izornim procesom iz 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.