Potvrdio nam je to Jusufović dodajući da je takva odluka donesena jutros na sjednici Kriznog štaba Tuzlanskog kantona.

- Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Majda Sarihodžić obavijestila nas je da je ona već takav dopis uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH - kaže Jusufović.

Smatra da je vrlo važno, kada se krene u vakcinaciju, imati osiguranu i drugu dozu vakcine.

- Rok trajanja vakcina, koje smo dobili iz Srbije, je 29. mart i bilo bi logično da ono što imamo podijelimo na dva dijela, kako bismo imali dovoljno doza i za revakcinaciju. To znači da jedan dio zdravstvenih radnika sada vakcinišemo, a onda između četvrte i šeste sedmice izvršimo revakcinaciju sa drugom dozom. Tu drugu dozu ne možemo sačuvati jer joj istječe rok trajanja. Mislim da je logika stvari vrlo jednostavna. Radi se o medicinski obrazovanim ljudima koji, ono što ste vi mene pitali, sada oni meni postavljaju – ističe Jusufović.

Dodaje da UKC Tuzla nije registrovana ustanova za preventivnu zdravstvenu zaštitu, i da su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, zavodi za javno zdravstvo ti koji provode preventivne mjere, odnosno vakcinaciju.

VEZANI TEKST - Sutra kreće distribucija doniranih AstraZeneca vakcina: Evo koliko je koji kanton dobio

Naglasio je da, ako osoba primi prvu dozu AstraZeneca vakcine, istu tu vakcinu mora dobiti i u postupku revakcinacije.

- Ja sam predložio da se sačeka četiri-pet dana da vidimo hoćemo li dobiti pisanu garanciju da će vakcine biti isporučene. Kome nije jasno, neka se stavi u moju poziciju - da nekome kažete da se vakciniše, a nemate mogućnost da izvršite revakcinaciju. To ne mogu dozvoliti jer sam odgovorno lice u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ne želim se igrati sa zdravstvenim stanjem svojih uposlenika – istakao je Jusufović.

Podsjetimo, prošle sedmice Federacija BiH, kao donaciju od Srbije, dobila je 5.000 doza Covishield vakcine proizvedene u Indiji prema licenci švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford.

Prethodnih dana izvršena je raspodjela vakcina po kantonima, a jučer nam je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno da će danas i sutra biti završena distribucija vakcina.

Prema raspodjeli, Tuzlanski kanton treba dobiti 1.000 doza vakcine.