open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Jusufović: Zdravstveni radnici u UKC-u Tuzla neće primiti vakcinu iz Srbije, ne želim se igrati zdravljem uposlenika
Zdravstveni radnici u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla neće pristati na vakcinaciju AstraZeneca vakcinom ako direktor ovog zdravstvenog centra dr. Vahid Jusufović ne dobije pismenu ganarciju da će ista količina doza od istog proizvođača biti osigurana i za revakcinaciju.
09.03.2021. u 13:47
get url
text

Potvrdio nam je to Jusufović dodajući da je takva odluka donesena jutros na sjednici Kriznog štaba Tuzlanskog kantona.

- Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Majda Sarihodžić obavijestila nas je da je ona već takav dopis uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH - kaže Jusufović.

Smatra da je vrlo važno, kada se krene u vakcinaciju, imati osiguranu i drugu dozu vakcine.

- Rok trajanja vakcina, koje smo dobili iz Srbije, je 29. mart i bilo bi logično da ono što imamo podijelimo na dva dijela, kako bismo imali dovoljno doza i za revakcinaciju. To znači da jedan dio zdravstvenih radnika sada vakcinišemo, a onda između četvrte i šeste sedmice izvršimo revakcinaciju sa drugom dozom. Tu drugu dozu ne možemo sačuvati jer joj istječe rok trajanja. Mislim da je logika stvari vrlo jednostavna. Radi se o medicinski obrazovanim ljudima koji, ono što ste vi mene pitali, sada oni meni postavljaju – ističe Jusufović.

Dodaje da UKC Tuzla nije registrovana ustanova za preventivnu zdravstvenu zaštitu, i da su prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, zavodi za javno zdravstvo ti koji provode preventivne mjere, odnosno vakcinaciju.

VEZANI TEKST - Sutra kreće distribucija doniranih AstraZeneca vakcina: Evo koliko je koji kanton dobio

Naglasio je da, ako osoba primi prvu dozu AstraZeneca vakcine, istu tu vakcinu mora dobiti i u postupku revakcinacije.

- Ja sam predložio da se sačeka četiri-pet dana da vidimo hoćemo li dobiti pisanu garanciju da će vakcine biti isporučene. Kome nije jasno, neka se stavi u moju poziciju - da nekome kažete da se vakciniše, a nemate mogućnost da izvršite revakcinaciju. To ne mogu dozvoliti jer sam odgovorno lice u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ne želim se igrati sa zdravstvenim stanjem svojih uposlenika – istakao je Jusufović.

Podsjetimo, prošle sedmice Federacija BiH, kao donaciju od Srbije, dobila je 5.000 doza Covishield vakcine proizvedene u Indiji prema licenci švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford.

Prethodnih dana izvršena je raspodjela vakcina po kantonima, a jučer nam je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno da će danas i sutra biti završena distribucija vakcina.

Prema raspodjeli, Tuzlanski kanton treba dobiti 1.000 doza vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.