open-navfaktor-logo
search
Odlučni ministar
Kad ne znaš kako očistiti prljavo Sarajevo, formiraš operativni tim i zaprijetiš policijom
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović najavio je uvođenje novih poteza na poboljšanju čistoće grada i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu.
10.07.2021. u 14:15
get url
text

Kako se navodi u saopćenju iz Vlade KS, nakon brojnih primjedbi i nezadovoljstva građana zbog prljavog grada, neredovnog odvoza otpada, ministar je zatražio od nadležnih preduzeća KJKP Rad i KJKP Park da pojasne o čemu se radi. Kako je izjavio Hadžiahmetović, trenutno stanje i nezadovoljstvo građana je nedopustivo, te će se poduzeti hitne mjere, a čistoća grada će u narednom periodu biti prioritet u njegovom radu.

Prva hitna mjera će biti formiranje operativnog tima koji će upravljati akcijom uvođenja reda u oblast komunalne čistoće na ulicama Sarajeva. Timom će upravljati lično ministar Hadžiahmetović.

Kada se god u Bosni i Hercegovini na bilo kojem nivou vlasti formira komisija, to znači da se problem nikada neće riješiti.

Ministar Hadžiahmetović u operativni tim za "čišće Sarajevo" ubacio je tri komunalna javna preduzeća: Rad, Park i Vodovod i kanalizacija, a sve će ih "kažnjavati" ako ne budu dobro radili svoj posao Uprava za inspekcijske poslove KS.

Da je do sada inspekcija kažnjavala javna preduzeća za prljave ulice, nepokošenu travu ili prepune kontejnere za smeće Sarajevo bi bilo prilično čisto. Ako ni operativni tim ne stigne u svaki ćošak Kantona Sarajevo, ministar Hadžiahmetović će angažovati dodatno 100 sezonskih radnika u Radu i Parku koji će intenzivno raditi na čišćenju grada.

Stalno zaposleni radnici ova dva komunalna preduzeća mogu odmoriti, jer će za njih raditi 100 sezonskih radnika, a oni će dobiti nezarađenu plaću. Mi sada moramo rješavati nagomilane probleme iz prethodnog perioda i obećavam građanima da ćemo to i uraditi, piše u saopćenju Vlade KS, a ministar odlučno obećava:

- Pokrenut ću sve potrebne aktivnosti kako bi se formirala komunalna policija koja će zavesti red i natjerati na odgovorno ponašanje. Od građana očekujemo partnerski odnos, da nam prijave svako nelegalno odlaganje otpada i pomognu u raščišćavanju ove situacije. Pozivam građane da svaki slučaj nepropisno odloženog otpada prijave komunalnom preduzeću Rad, a ja im obećavam da će na svaku njihovu prijavu biti odgovoreno.

Prijave nepropisno odloženog otpada građani mogu prijaviti na broj telefona 062 00 22 44 koji je stalno zauzet. Građani zbog stalnog zauzeća telefona više ne mogu ni javiti gdje ima smeća, pa su mnogi s pravom odustali od telefoniranja. Gdje ima smeća nejabolje mogu vidjeti zaposleni u Radu, gdje curi voda u Vodovodu i kanalizaciji, a i trava brzo raste što je posao Parka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.