open-navfaktor-logo
search
Tri "prekršaja"
Kada će Borac biti kažnjen zbog pirotehnike i veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića?
Fudbalski klub Borac bit će kažnjen zbog incidenata na utakmici 5. kola Premijer lige BiH protiv Zrinjskog.
20.08.2021. u 21:17
get url
text

Najvatreniji navijači banjalučkog kluba, popularni Lešinari, u nekoliko navrata bili su u centru pažnje, a zbog njihovog ponašanja, kaznu će platiti aktuelni prvak BiH.

U finišu utakmice skandirali su ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića (skandiranje je trajalo duže od 30 sekundi i čulo se u TV prijenosu), što je evidentirao i Goran Mikanović, delegat utakmice iz Prijedora, a prije toga zbog ubacivanja baklji u teren utakmica je prekinuta na nekoliko minuta.

- Delegat je u svom izvještaju napisao sve ono što smo mogli vidjeti i čuti u TV prijenosu. Napisao je da su 30-at sekundi skandirali ime Ratka Mladića, da ih je opomenuo službeni spiker na stadionu i da je nakon toga skandiranje prekinuto. Također, naveo je da je utakmica u dva navrata prekidana, te da je bilo upotrebe pirotehnike - potvrdio je za Faktor izvor iz FSBiH.

VEZANI TEKST - Navijači Borca skandirali ime ratnog zločinca Ratka Mladića, na potezu Fudbalski savez BiH

Kada će biti izrečena kazna Banjalučanima?

Za početak potrebno je da se zakaže sjednica Komiteta za takmičenje FSBiH, koji će na osnovu prijave, odnosno izvještaja delegata kompletnu dokumentaciju proslijediti Disciplinskoj komisiji FSBiH, koja će na kraju izreći kazne. A Komitet za takmičenje još nije zasjedao...

- Još ne znamo kada će biti održana sjednica Komiteta. Možda u utorak (24. august, op.a) ili nakon 7. kola (igra se za vikend 28. i 29. augusta) tokom repreentativne pauze - kazao je za Faktor Dušan Marković, predsjednik Komiteta za takmičenje FSBiH, dodavši:

- Uglavnom, incidenti iz Banje Luke će biti prijavljeni. Naša je praksa da sve šaljemo na Disciplinsku komisiju, bez obzira na to da li se radi o jednoj ili 100 baklji. Nema razloga da sada bude drugačije - decidan je Marković.

Prema njegovim riječima na prvoj narednoj sjednici Komitet za takmičenje odradit će svoj dio posla, a "disciplinci" će izreći kaznu.

Iz Disciplinske komisije FSBiH nisu željeli prejudicirati odluku, "jer nisu dobili materijale i ne znaju šta će pisati u izvještaju službenih lica".

Međutim, prema Pravilniku, a na osnovu onoga što je napisao delegat FK Borac može biti kažnjen jer je napravio tri "prekršaja". I to zbog "slabe organizacije" (Član 56), "upotrebe pirotehničkih sredstava" (Član 57), te "rasizma i drugih oblika diskriminacije" (Član 80).

Inače, Član 80. je jedini koji se može primjeniti u situacija kada se veličaju osuđeni ratni zločinci, kao što je to bio slučaj na meču Borac - Zrinjski.

Evo šta u njemu piše:

(1) Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 9 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM;
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 do 6 mjeseci i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM;
c) klub, novčanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM.

(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana ponovi ili se okvalifikuje kao teži prekršaj, bit će kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od 3 mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM;
c) klub, novčanom kaznom od 10.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

(3) Kao teži prekršaj smatrat će se, naročito, ako je počinjen zajedno od strane dva ili više igrača, zajedno sa sportskim radnicima, članovima kluba, gledaocima i slično.

(4) Gledaocu, kome se utvrdi odgovornost za prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana, bit će izrečena mjera zabrane ulaska na bilo koji stadion.

(5) Ako gledalac na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za kojeg gledaoci navijaju biće kažnjen novčanom kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

Prije nekoliko dana svjedočili smo sličnom incidentu u Srbiji, gdje je sudija prekinuo meč Novi Pazar - Partizan jer su navijači beogradskog tima skandirali ime Ratka Mladića. Na kraju je Disciplinska komisija FSS izrekla kazne - Partizanu, ali i Novom Pazaru.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.