Pojašnjavaju da će građani imati pravo na više trakica tek kada se uredba objavi u Službenim novinama.

- Izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, koje je donijela Vlada KS 17.11.2022..g., bit će omogućeno izdavanje većeg broja besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi oboljelima od dijabetes mellitusa-tip 1.

Prema dosadašnjoj praksi, umjesto jedne trakice, oboljelima od dijabetes mellitusa-tip 1, u dobi iznad 18 godina koji primaju insulin, ubuduće će biti izdavane po četiri trakice za mjerenje šećera u krvi dnevno ili 200 trakica za 50 dana, odnosno trudnicama,te učenicima i studentima od 18 - 26 godina starosti, na intenziviranoj inzulinskoj terapiji, ostvarivat će pravo na 120 trakica za 30 dana.

Navedeno će biti aktuelno, nakon objave u Službenim novinama o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti naše osiguranike - odgovorili su nam iz Zavoda ne precizirajući kada bi uredba mogla biti objavljena.

- Dugo godina sam dijabetičar a posljednih pet godina sam na inzulinu i zaista je 50-ak trakica za 50 dana nedovoljno za držanje šećera pod kontrolom. Ovaj potez Vlade KS je za pohvalu ali nam ministar Haris Vranić nije rekao kada ćemo imati na raspolaganju više trakica a ta informacija nam je jako važna - kazala nam je starija sugrađanka Hana S.