open-navfaktor-logo
search
Nova članica
Kadrovske promjene u VSTV-u: Odlazi Ružica Jukić, zamijenit će je sutkinja iz Sarajeva
Dosadašnjoj potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružici Jukić istekao je mandat, a sudije kantonalnih i općinskih sudova iz Federacije BiH su glasanjem odlučile ko će zamijeniti Jukić i u naredne četiri godine biti član VSTV-a.
03.06.2020. u 08:42
get url
text

Faktor saznaje da je za novu članicu VSTV-a izabrana Sanela Gorušanović-Butigan, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja tu dužnost obnaša od 2007. godine. Diplomirala je 1998. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a prije imenovanja u Općinski sud je dvije godine radila kao pripravnik u toj instituciji, a zatim šest godina kao sudski pomoćnik.

Gorušanović-Butigan je, prema našim informacijama, u utrci za mjesto u VSTV-u pobijedila Katicu Artuković, sutkinju Kantonalnog suda u Širokom Brijegu i dopredsjednicu Udruženja sudija FBiH.

VSTVBiH bi u narednom periodu trebao pretrpjeti još kadrovskih promjena. Mandat u ovoj godini istječe i drugoj potpredsjednici VSTV-a Jadranki Lokmić-Misirača. Nju će, prema ranijem žrijebanju za nove članove VSTV-a, zamijeniti žena srpske nacionalnosti iz Tužilaštva BiH.

Mandat u ovoj godini istječe i Moniki Mijić, a novog člana će birati Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra pravde BiH. Osim zakonski propisane obaveze da se radi o osobi koja ne obavlja pravosudnu funkciju i nije član Vijeća ministara BiH, ranije je žrijebanjem utvrđeno da će na tu poziciju biti izabran muškarac hrvatske nacionalnosti.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u oktobru 2016. godine za članicu VSTV-a izabrao Milijanu Buhu, a njen mandat istječe u oktobru ove godine i zamijenit će je žena bošnjačke nacionalnosti koju će također birati Zastupnički dom.

Odluke u VSTV-u se, podsjećamo, donose većinom glasova, a izmjene u sastavu Vijeća bi u mnogome mogle utjecati na ishode pri donošenju budućih odluka, poput imenovanja pravosudnih zvaničnika u našoj zemlji.

Kada je u pitanju odlazeća potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, ona je, sudeći prema tvrdnjama njenih kolega iz VSTV-a, namjeravala preuzeti poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Nezadovoljstvo činjenicom da je na tu poziciju izabran Tomislav Ljubić nije skrivala, pa je otvoreno kritizirala Ljubića, a u posljednje vrijeme čak i VSTV.

Jukić je, podsjećamo, pažnju javnosti privukla agresivnim zastupanjem svojih stavova, koji su nerijetko bili i kontroverzni, te čestim sukobima sa neistomišljenicima, među kojima je bio i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, sa kojim je "nesuglasice" rješavala i sudskim putem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.