open-navfaktor-logo
search
Glavni tužilac
Kajganić: Za negiranje genocida nije podignuta nijedna optužnica, teško je dokazati postojanje krivičnog djela
Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milenko Kajganić održao je danas konferenciju za medije gdje je govorio o akciji "Klaster" i rezultatima rada Tužilaštva BiH.
23.02.2023. u 12:32
get url
text

- Pokušavamo popraviti transparentnost rada. Želimo popraviti sliku o pravosuđu i da pokažemo javnosti da ništa ne krijemo i da se jednostavno trudimo da suzbijemo sve nezakonitosti koje postoje na vrijeme kako bismo bili efikasniji u našem radu - rekao je Kajganić.

Dalje je govorio o akciji "Klaster" koja je sprovedena prije dva dana u saradnji Tužilaštva BiH i SIPA-e.

VEZANI TEKST - Detalji akcije SIPA-e: Pretreseno devet visokoškolskih ustanova, evo šta je pronađeno i zaplijenjeno

- Što se tiče ackije "Klaster" želim pohvaliti pripadnike SIPA-e na izvanredno izvedenoj akciji. Drago nam je da tokom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog saopćavanja informacija u javnost koje bi dovele u pitanje rezultat istrage. U javnosti su se pojavili dokumenti iz predmeta koji mogu naštetiti predmetu. Želim da svima nama skrenem pažnju da budemo pažljivi u tim situacijama. Dovodimo u opasnost i policijske službenike i isražitelje. Ne želimo da dovedemo u opasnost nečiji život. Tužilaštvo BiH će vršiti provjere na koji način je došlo do objava dokumenata - rekao je Kajganić.

Smatra da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnose na borbu protiv korupcije.

- Mi smo od 2021. godine provodili istražne radnje korištenjem više policijskih metoda i posebnih istražnih radnji i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma. Mi smatramo da je to temelj za svaku drugu korupciju koju osobe koje kupe diplome vrše i rade - rekao je, te dodao:

- Utvrdili smo da je kupljena diploma i inžinjera građevinarstva. Mi smo iz prethodnih dešavanja iz Turske i Sirije vidjeli do čega mogu dovesti nezakonite radnje u građevinstvu. I mi u BiH imamo trusna područja. Ako dopustimo da diplomirani inžinjeri postanu to što postanu kupovinom diplome zbog nekoliko hiljada eura imovinske koristi, dolazimo u situaciju da nam se mogu desiti slične posljedice kojima svjedočimo u Turskoj i Siriji - istakao je.

Među uhapšenima se nalaze rektori, profesor i vanjski saradnici visokoškolskih ustanova.

- Utvrdili smo da je u pojedinim visokoškolskim ustanovama moguće steći doktorsku ili magistarsku diplomu za pet dana - otkrio je Kajganić.

Na pitanje o predmetima koji se tiču krivičnog djela negiranje genocida, Kajganić ističe da do sada nije bilo nijedne optužnice.

- Osvrnuli smo se u našem izvještaju na svu problematiku koji se tiču izmjene Zakona o zabrani negiranja genocida. Nismo zaprimili nijedan izvještaj od policijskih agencija o tom počinjenom krivičnom djelu. Sve prijave koje su podnesene dodijeljene su na rad tužiocima. Do sada nije bilo nijedne optužnice jer su tužioci naišli na poteškoće da bi dokazali postojanje krivičnog djela - kazao je Kajganić.

O predmetu Bosnalijek i podizanju optužnice istakao je da iz objektivnih razloga optužnica nije podignuta krajem 2022. godine, kada je trebalo, ali da će biti podignuta u roku od mjesec dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.