open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Kako će glasati birači zaraženi koronom i oni koji se nalaze u samoizolaciji?
Broj oboljelih od koronavirusa, ali i onih koji se nalaze u samoizolaciji mijenja se iz sata u sat, te Općinske izborne komisije (OIK) budno prate situaciju kako bi bili spremni i osigurali da glasanje prođe što sigurnije.
08.11.2020. u 15:59
get url
text

Prema riječima Ejuba Miljevića, predsjednika OIK Konjic, osobama koje su pozitivne na COVID-19 ili se nalaze u samoizolaciji, na osnovu ličnog zahtjeva bit će omogućeno da glasaju putem mobilnih timova.

- Broj mobilnih timova zavisiti će od broja podnesenih zahtjeva. Mobilni tim je istog karaktera kao redovni mobilni tim, s tim da će biti zaštićeni Covid-opremom. Imat će odijela, rukavice, maske i maksimalnu zaštitu. Ne znamo koliko će ljudi zahtijevati mobilni tim do 72 sata prije početka izbora. Imamo malo žešći val zaraze posljednjih dana, a broj mobilnih timova zavisit će od broja glasača koji će izaći na izbore na ovaj način – istakao je Miljević.

Posebna obuka

Svi članovi mobilnih timova proći će posebne obuke prije izlaska na teren.

- Za obuku je potrebno medicinsko stručno osoblje i nastojat ćemo da im jedan dan zakažemo obuku, i u pogledu medicinske zaštite, ali i provođenja izbora. Ti timovi će imati dvostruku ulogu, da osiguraju zaštitu od zaraze, ali i da omoguće glasanje – kazao je.

Što se tiče biračkih mjesta, tamo će biti redovni birački odbori, koji će imati na raspolaganju zaštitna sredstva, a provodit će se i pojačane mjere zaštite.

- Mi ćemo na svako biračko mjesto staviti fizičke barijere, odnosno takozvane distancere. Upozoravat ćemo ljude da ne prave gužvu, a ostali će se morati udaljiti sa biračkog mjesta kako bi jedan po jedan pristupali glasanju, te se tako izbjegao fizički kontakt. Ovo je jako teška i složena situacija. Bitno je da građani maksimalno poštuju upute o načinu ostvarivanja ovog svog prava i nadam se da ćemo svi zajedno uspješno izaći iz ovog procesa – zaključio je Miljević.

Edin Kasper, predsjednik OIK Kakanj, kazao je da oni u cijelosti rade po instrukciji za postupanje biračkih odbora i izbornih procesa kada je u pitanju epidemija COVID-19.

- Pripremili smo zaštitna i higijensko-epidemiološka sredstva. To su i neke posebnosti u odnosu na sve prethodne izbore, koje se određuju u pravcu da se mora održati distanca između članova biračkih odbora, posmatrača, odnosno svih osoba koje se u tom trenutku nađu na biračkom mjestu, kao i birača. Pripremili smo sva sredstva, od rukavica, maski, vizira, zaštitna odijela po potrebi, dezinfekcijska sredstva za ruke i stolove, tečne sapune, toalet papire i ubruse. Pripremljena su i sva biračka mjesta jer su ona većinom u školskim objektima gdje su učionice dovoljno velike, te omogućavaju nesmetan protok birača i distancu - kazao je Kasper.

Situacija se prati

Što se tiče osoba koje su pozitivne na koronavirus i onih koje se nalaze u samoizolaciji, situacija na terenu se prati.

- U ovom trenutku još ne znamo koliko ćemo mobilnih timova trebati. Pripremamo se, imamo još dovoljno vremena za to. Određene projekcije o potrebama imamo, ali one nisu konačne jer se podaci svakodnevno mijenjaju iz sata u sat. Sve pratimo, radimo skoro po 18 sati dnevno – istakao je.

Naš sagovornik je dodao da uvijek postoji opasnost da na biračko mjesto dođe osoba koja je pozitivna na koronavirus, te da je suština svega preventiva i zaštita.

- Svi propisi koje je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela, a vežu se za ovu epidemiju, pratimo maksimalno. Jedna smo od prvih izbornih komisija koja je CIK-u dala informaciju da smo osigurali sredstva, pripremili se za ovu situaciju i zaista dajemo napore, upoznajemo ljude sa propisima i načinima kako se trebaju ponašati i pristupiti glasanju, ako je osoba potencijalno zaražena ili se nalazi u evidencijama zaraženih - kazao je Kasper.

CIKBiH je ranije utvrdio način na koji zaražni koronavirusom i osobe koje se nalaze u izolaciji ili su hospitalizovane mogu glasati na lokalnim izborima putem mobilnog tima. Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 ili koji se nalazi u izolaciji ili hospitalizaciji, dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično ili putem druge osobe izbornoj komisiji da dostavi medicinski nalaz koji potvrđuje da je zaražen koronavirusom. U svojoj preporuci CIKBiH navodi da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti treba da bude najmanje jedan zdravstveni radnik te da predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Osim mobilnih timova koji će biti zaduženi za glasače pozitivne na koronavirus i one koji su u samoizolaciji, građanima koji ostvaruju biračko pravo i žele glasati na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine, a nisu u mogućnosti da pristupe glasanju na redovnom biračkom mjestu jer su zbog starosti, bolesti i invalidnosti vezani za svoje domove, bit će dostupni i posebni mobilni timovi.

Birači koji su iz ovih razloga spriječeni da glasaju na biračnom mjestu trebali su se do 19. oktobra prijaviti Općinskoj izbornoj komisiji, te dostaviti lične podatke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.