open-navfaktor-logo
search
Tajna zapisnika
Kako je nabavka helikoptera skinuta s dnevnog reda: Helez nije bio na Kolegiju, ali ni Konaković kojeg je ovlastio...
Nakon informacije da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine s dnevnog reda sjednice oskinulo tačke koje su se odnosile na kupovinu novih helikoptera od SAD-a, pojavila se dilema ko je zapravo to tražio jer je u zapisniku sa sjednice navedeno da je to učinjeno na prijedlog Kolegija kojeg čini i ministar odbrane BiH Zukan Helez, a Helez je negirao da je bio na tom kolegiju i nije znao odgovoriti ko ga je mijenjao.
22.03.2023. u 16:22
get url
text
Vijeće ministara BiH
get url
text

VEZANI TEKST - Helez tvrdi da on nije učestvovao u odluci da se nabavka helikoptera skine s dnevnog reda, ali ne zna ko je?!

Odgovor koji smo dobili iz Vijeća ministara BiH je, čini se, riješio ovu dilemu. 

U zapisniku sa ove sjednice, održane 23. februara, navedeno je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Kolegija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (predsjedavajuća i dva zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine) i uz saglasnost predlagača, povuklo tačke dnevnog reda, koje su se odnosile na nabavku novih helikoptera iz SAD-a i odustajanje od remonta starih.

S obzirom da je Helez, koji je i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, rekao da on nije bio na tom Kolegiju, Vijeću ministara BiH poslali smo upit ko je bio na sjednici Kolegija, te ko je u ime predlagača, dakle Ministarstva odbrane BiH, bio saglasan da ove tačke ne budu razmatrane.

- Ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez ovlastio je ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da ga mijenja na sastanku Kolegija, koji je održan uoči 3. sjednice Vijeća ministara BiH. Međutim, ni ministar Konaković, iz opravdanih razloga, nije prisustvovao sastanku Kolegija, niti 3. sjednici Vijeća ministara BiH - odgovoreno je iz Vijeća ministara. 

Nadalje su naveli da su "predmetni prijedlozi odluka, koji su povučeni sa 3. sjednice Vijeća ministara BiH uz saglasnost predlagača, i dalje aktuelni i nalaze se na pregledu materijala za razmatranje na sjednici Vijeća ministara BiH".

- Informacije o učešću pojedinih ministara i zamjenika ministara (po ovlaštenju) na 3. sjednici objavljene su putem Zapisnika 3. redovne sjednice Vijeća ministara BiH - dodali su.

A u zapisniku piše da je Helez ovlastio zamjenika ministra odbrane Slavena Galića da ga mijenja na sjednici Vijeća ministara i odlučuje po svim tačkama.

To znači da je Kolegij u ovom momentu činila samo Krišto (HDZ), a odluke o svim tačkama umjesto Heleza je donosio Galić (HDZ). Zapisnik sa sjednice možete pogledati ovdje.

Pred kraj prošle godine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je pripremilo i u proceduru uputilo prijedlog odluke kojom se stavlja van snage projekat remonta helikoptera, te prijedlog izmjena odluke o projektu nabavke helikoptera. Tada je istaknuto da je neisplativa i gotovo neprovodiva realizacija višegodišnjeg projekta remonta helikoptera.

Prijedlog je bio da novac koji je bio osiguran za remont, a u pitanju je oko 7,4 miliona KM, bude prebačen za nabavku novih helikoptera (oko 4,8 miliona KM) te za višegodišnji projekat školovanja časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija (oko 2,5 miliona KM). Nabavka novih helikoptera trebala bi biti realizirana do 2027. godine, uz pomoć partnera iz SAD-a, i nulti je prioritet.

No skidanjem s dnevnog reda ovih tačaka novac koji je trebao biti preusmjeren za nabavku američkih helikoptera, ostaje na budžetskoj poziciji koja predviđa remont ruskih helikoptera MI 8, a ti helikopteri mogu se samo remontovati u bijeljinskoj firmi Orao koja ima "licencu" iz Rusije, kako je pisala Istraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.