open-navfaktor-logo
search
Hibernacijska dijeta
Kako kašičica meda prije spavanja utječe na san, ali i kilograme
Mršanje i problemi sa snom teme su koje zanimaju i muče mnoge. Idealno rješenje bi bila hibernacijska dijeta, jedna od najjednostavnijih koje postoje.
24.05.2020. u 15:36
get url
text

Kao što samo ime kaže, proces mršanja pokreće se tokom noći, a ujedno vam pomaže da bolje spavate.

Ključno pravilo hibernacijske dijete je da prije spavanja uzmete jednu do dvije kašičice meda (bilo direktno iz tegle, u omiljenom smoothyju ili u toplom napitku).

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionist Mike McInnes, koji kaže da ona istovremeno djeluje na bolji san i mršanje jednostavno koristeći biologiju našeg tijela i sarađujući s njom, umjesto da radi protiv nje.

- Hibernacijska dijeta djeluje tako da "regrutuje" prirodni mehanizam organizma koji kontrolira tjelesnu težinu. Ne morate se boriti protiv svog tijela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu – kaže McInnes.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tijela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorijevanje masnoća, ublažavajući djelovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo.

I tu nastupa med. Prije svega, dobro je znati jeste li kandidat za hibernacijsku dijetu.

Zato postavite sebi sljedeća pitanja: budite li se redovno tokom noći, znojite li se noću, budite li se usred noći jer morate u wc, osjećate li mučninu rano ujutru, budite li se iscrpljeni, je li vam ujutru grlo suho, imate li grčeve tokom noći, osjećate li slabost rano ujutru?

Ako je vaš odgovor "da" na bar jedno od ovih pitanja, to može značiti da svoju jetru niste "opremili gorivom" potrebnim za njen pravilan rad noću.

Umjesto da sagorijeva masnoće i obnavlja mišiće, vaše tijelo proizvelo je veliki nivo hormona stresa dok ste spavali.

Med je odavno cijenjen zbog svojih terapeutskih svojstava.

Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu tijelu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontrolira ravnotežu nivoa šećera u krvi, pa tako podstiče sagorijevanje masnoća.

Dok spavate, med će stimulirati rad jetre i umanjiti djelovanje hormona stresa koji otežavaju mršanje i spavanje.

Međutim, hibernacijska dijeta ne temelji se samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave prehrane, što podrazumijeva izbjegavanje prerađenih namirnica, poput bijelog hljeba, pizze, burgera, čipsa i šećera, nego konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važne za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Hibernacijska dijeta preporučuje dva ili tri treninga otpornosti sedmično.

Za to ne morate ići u teretanu, nego i kod kuće možete koristiti lagane tegove ili napunjene vrećice kako biste odradili trening. Znajte da i u jogi i pilatesu postoje vježbe otpora koje možete isprobati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.