-Ajanović je moj prijatelj - reći će novinaru Žurnala predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, nakon što je upitan kako to da dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović zna da će Sabina Sarajlija biti izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo, navodi se u danas objavljenom Žurnalovom tekstu u kojem se tematizira izbor tužilaca, između ostalog, i glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sličan odgovor Tegeltija je u aprilu dao i Faktoru. U nastavku dio tadašnjeg razgovora naše novinarke sa Tegeltijom, a u kojem ga pitamo u vezi s ranijim navodima Žurnala u vezi s izborom Dalide Burzić za sutkinju Suda BiH: 

U kakvom ste odnosu sa Muhamedom Ajanovićem?

– Muhamed Ajanović je moj prijatelj, on je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Portal Žurnal je objavio tekst u kojem se navodi da je Ajanović preko Vas utjecao da Dalida Burzić bude izabrana za sutkinju Suda BiH.

– Ma to je… Da vam kažem, ja imam puno prijatelja. Muhamed Ajanović je jedan od mojih prijatelja. Ja ne znam zaista je li to sramota biti prijatelj sa nekim ko je dekan Stomatološkog fakulteta?

Niste sa njim razgovarali o Dalidi Burzić?

– Nikada u životu mi gospodin Ajanović nije sugerisao, predlagao izbor i imenovanje bilo kojeg sudije i tužioca. Mislim da je to priča koja nastaje iz potrebe da ljudi percipiraju međuljudske odnose na bazi interesa. Muhamed Ajanović i ja smo prijatelji i naši razgovori su prijateljske naravi. Imamo vrlo širok dijapazon zajedničkih interesovanja, počev od sporta pa nadalje, a o pravosuđu, vjerujte, ni ne pričamo, samo kad izađe nekakav članak gdje mene neko spominje.

Žurnal u današnjem tekstu konstatuje da "konkurs još nije bio ni raspisan, a profesor Ajanović je već znao ishod postupka koji provodi VSTV". 

Žurnal je u tekstu objavio i Viber prepisku između, kako se može zaključiti, Milana Tegeltije i Avde Avdića. Tegeltija piše: 

-Ako govoriš za Sabinu Sarajliju, to je rečeno na samoj sjednici, kad je bila tačka izbor tužioca Tužilaštva BiH, da bi Sabina Sarajlija bila odličan glavni tužilac i da bi bilo dobro da se prijavi na taj konkurs i da bi čak neko trebao s njom da razgovara da je podstakne da se prijavi - objasnit će Tegeltija činjenicu da njegov prijatelj iz Sarajeva zna odluke VSTV-a  iz bolje budućnosti.

-Nije stvar Sabine Sarajlije. Stvar je što buduće odluke VSTV-a zna stomatolog - uslijedio je odgovor Tegeltiji. 

Sabina Sarajlija se zaista jeste prijavila na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo te je i prvorangirana. Podsjećamo, izbor još nije okončan, a sjednica na kojoj bi rezultati konkursa trebali biti poznati zakazana je za 29. maj. Ova obavijest je upravo danas stigla iz VSTV-a. 

-Ja sam Sabinu Sarajliju vidio jednom u životu - objašnjavao je, prema navodima Žurnala, predsjednik VSTV-a.

No, Dalidu Burzić koja je na isteku svog mandata unaprijedila Sarajliju za šeficu Odjela za privredni kriminal, Tegeltija je viđao malo češće. I to uglavnom u društvu sa Muhamedom Ajanovićem, tvrdi Žurnal i dodaje da "tada Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, pod rukovodstvom Dalide Burzić, donosi odluku: protiv Muhameda Ajanovića se neće provoditi istraga na osnovu prijave za zloupotrebe na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu".  

Dalida Burzić je kasnije imenovana za sudiju Suda BiH, o čemu Žurnal piše u nastavku teksta kojeg možete pročitati OVDJE.