open-navfaktor-logo
search
Bruka i sramota
Kako se dijeli državni novac: Policajcu iz Banja Luke duplo više nego Košarkaškom savezu BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, na vanrednoj sjednici, održanoj danas (22. decembar), donijelo je odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant "Sufinansiranje sportskih manifestacija" za 2022. godinu.
22.12.2022. u 21:50
get url
text
get url
text

Ovom odlukom, koju je potpisao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, raspoređuju se sredstva namijenjena za tekući grant u iznosu od 1.342.000 KM.

Od ukupnog iznosa 600.000 KM se izdvaja Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH, Specijalnoj olimpijadi u BiH, sportskim savezima registrovanim na nivou BiH i entiteta i sportskim savezima osoba s invaliditetom registrovanim na nivou BiH i entiteta.

Sportskim klubovima, koji organizuju ili učestvuju na međunarodnim sportskim manifestacijama osigurano je 400.000 KM, dok je 342.000 KM podijeljeno za infrastrukturne radove na sportskim objektima koji će direktno doprinijeti održavanju sportskih aktivnosti.

A da je odluka o raspodjeli državnog novca apsurdna svjedoče sljedeći primjeri.

Tako je recimo Klub malog fudbala Policajac iz Banja Luke dobio 30.000 KM, duplo više od Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (15.000 KM). Postoje li oni koji su zaboravili da je ženska košarkaška reprezentacija naše zemlje nastupila na Svjetskom prvenstvu u Australiji, a muškarci su igrali Eurobasket u Njemačkoj!

Identičan iznos kao državni Savez dobio je KS Republike Srpske (15.000 KM).

Nešto manje od KSBiH dobio je, pazite sad, Košarkaški savez Herceg Bosne!? Iste iznose, 10.000 KM dobili su i Rukometni savez Herceg Bosne, te RSRS. Istovremeno, RSBiH nije dobio ni jednu KM!  

Hrvatski cheerleading klub Široki "nagrađen" je sa 5.000 KM, a isti novac dobila je i Košarkaška akademija Herceg Bosne (Široki Brijeg).

Rafting savez RS dobio je 15.000 KM, Streljački savez RS 13.000, Kick boks savez RS 12.000. Klub borilačkih sportova Hektor iz Laktaša 10.000 KM... 

U nastavku pogledajte koliko je ko novca dobio.

{$galerijaFotografija}

Svi oni koji su dobili novac, morat će Ministarstvu civilnih poslova BiH dostaviti izvještaj o utrošenim sredstvima, kao i Izvještaj nezavisne revizije (oni koji su dobili 20.000 KM i više), a u suprotom "Ministarstvo će zatražiti povrat cjelokupnog iznosa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.