Tegeltija veli da nije imao namjeru "da podnosi izvještaj Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti, jer Vlada RS-a ima svoje mehanizme kojima dostavlja izvještaje, već je došao da prenese stav Vijeća ministara onako kako vidi situaciju u Bosni i Hercegovini".

VEZANI TEKST - Tegeltija pisao UN-u: Bošnjački političari spriječili moje obraćanje u Vijeću sigurnosti

Koji stav Vijeća ministara BiH kada uopće nije razmatrano ovo pitanje na sjednicama niti je usvajano bilo šta kao zvanični dokument s kojim bi Tegeltija mogao istupiti u Vijeću sigurnosti? I laicima političkim je posve jasno da bi on govorio sve ono što je navedeno u izvještaju Vlade RS-a.

Također, kako je to zloupotrijebljena diplomatska mreža, kada se u Vijeću sigurnosti pojavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je govorio uime države Bosne i Hercegovine, i po kojoj je to logici pored Džaferovića koji je u političkoj hijerarhiji iznad njega, trebao da govori i Tegeltija? 

Zanimljiv je također još jedan detalj koji je izrekao, a to je da Vlada RS-a ima svoje mehanizme kojima dostavlja izvještaje u New York. Taj mehanizam je predstavništvo RS-a sa sjedištem u Washingtonu na čijem je čelu godinama Obrad Kesić, glavni lobista Milorada Dodika u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Prije nekoliko godina Washington Post je objavio istraživanje prema kojem se bh. entitet Republika Srpska nalazi na osmom mjestu među državama i paradržavama po utrošenom novcu za lobiranje u Americi. Godinama su upravo kroz Kesićeve ruke prolazili milioni dolara građana koji žive u RS-u. Jučer nije uspio uvesti Tegeltiju u zgradu UN-a, a do sada prema dostupnim informacijama ono što se bilježi kao njegov najveći lobistički poduhvat jeste što je predsjednicu RS-a Željku Cvijanović u Americi uspio "spojiti" sa nekadašnjim Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom, koji je bio hapšen zbog finansijskih malverzacija.

Organizacija Bosnian Advocacy Center (BAC) prošle godine u septembru objavila je izvještaj i analizu pod nazivom "Lobiranje kao vanjskopolitički alat: kako je entitet RS potrošio 40 miliona KM na lobiranje u SAD-u".

VEZANI TEKST - Dodik potrošio 40 miliona KM na lobiranje u SAD-u

Ovaj dokument rezultat je istraživanja i analize svih dostupnih ugovora koje je Vlada entiteta RS potpisivala s različitim lobističkim kompanijama u SAD-u, posebno od 2006. godine kada je Milorad Dodik preuzeo vlast.

Istraživanje je pokazalo da su zvaničnici RS-a primarno željeli osigurati prisustvo i umrežavanje među vodećim donosiocima odluka u SAD-u, ali i onima na nižim nivoima za koje se nadaju da će jednoga dana doći do Capitol Hilla ili Bijele kuće.

Predstavništvo na čijem se čelu nalazi Obrad Kesić, uspostavljeno je kao "alternativa" Ambasadi BiH u SAD-u, ako se na njenom čelu ne nalazi kadar SNSD-a, čime jedan bh. entitet pokušava imitirati državu. 

Vlada RS-a je u budžetu za ovu godinu samo za Kesićevo predstavništvo izdvojila više od pola miliona maraka. Da kršenje budžetskog novca, hodanje po večerama i kafama, nije ni "D" od diplomatsko-lobističkih aktivnosti dokaz je i to što je Dodik spremio Tegeltiju u Ameriku, ali prvi čovjek Vijeća ministara BiH osim kruženja oko hotela u kojem je odsjeo i zgrade UN-a, dalje nije mogao dobaciti. Diplomatija je ipak malo ozbiljnija disciplina u kojoj treba imati jake veze i ugled.

A da li je neko Bošnjak, Srbin ili Hrvat iz Bosne i Hercegovine posve je nebitno. 

- Ono što je očigledno, to je da neki smatraju da meni, predsjedavajućem Vijeća ministara, ne treba dozvoliti da iznesem stavove i pozicije u međuarodnim institucijama i organizacijama, možda i zbog toga, jer sam Srbin koji dolazi iz Republike Srpske - napisao je Tegeltija u pismu UN-u.