open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Kalabuhov u NSRS-u: Krše se prava Hrvata na "legitimno predstavljanje"; ukinuti OHR
Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Кalabuhov obrato se zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na čijem je dnevnom redu samo "Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske".
06.06.2022. u 16:36
get url
text
Igor Kalabuhov

Kalabuhov je kazao, između ostalog, da se Rusija kao država garant Općeg sporazuma za mir u BiH dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti "tri konstitutivna naroda i dva entiteta od kojih je sastavljena BiH".

VEZANI TEKST - Dodik i Kalabuhov se obraćaju na posebnoj sjednici NSRS-a

- Propisani u Ustavu demokratski principi odlučivanja od samih bh. strana koji se temelje na dijalogu, komprimisu i konsenzusu uključujući i pitanje izmjene samog Ustava nema alternative. Svako vanjsko uplitanje, pogotovo nametanje rješenja, može imati dalekosežne posljedice - dodao je Kalabuhov.

Ustvrdio je da je destruktivna uloga dijela međunarodne zajednice izabrala put podrivanja napretka, te je pomenuo i "sebičnu želju da se implementira nova politička agenda u BiH kroz nametljivo promicanje eurotlanstskih integracija". 

- Došlo je do toga da se želja RS-a da odbrani dejtonski status proglašava antidejtonskom - rekao je Kalabuhov.

Kazao je da vide duboke probleme u FBiH gdje se podstiču takve prakse zbog kojih se krše prava Hrvata na "legitimno predstavljanje".

Kalabuhov je ponovio i to da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje OHR-a, a ponovio je i kritike zbog imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika nazvavši lažnim izjave da je odluka Upravnog odbora (PIC-a, op.a.) dovoljna za njegovo imenovanje te da je bilo potrebno odobrenje u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Rekao je da Schmidtove akcije ne smatraju legitimnim. 

VEZANI TEKST - Komšić osudio prijetnje ruskog ambasadora kazavši da su to i prijetnje po mir Zapadnog Balkana

- Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje svoje vanjskopolitičke prioritete uz poštovanje svog poretka, ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja političkim i vojnopolitičkim savezima koji sprovode agresivnu politiku ka Ruskoj Federaciji - dodao je Kalabuhov.

Izrazio je spremnost za saradnju Rusije s BiH, da su sprmeni proširiti veze s Bošnjacima i hrvatima kao dva od tri konstitutivna naroda, te da je RS njihov ključi trgovinski partner. 

Rekao je i da "zapadna mašinerija" iskrivljuje ciljeve "specijalne vojne opreaicje", kako Rusija naziva agresiju na Ukrajinu.

- Postavljeni ciljevi bit će ispunjeni, kako je rekao i predsjednik Rusije Vladimir Putin - dodao je Kalabuhov.

On je istakao i da Rusija svrstava BiH u prijateljske zemlje, a informacije o pridruživanju BiH sankcijama prema Rusiji nazvao je insinuacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.