open-navfaktor-logo
search
Bolnica u Goraždu
Kamenica: U jeku pandemije nemamo infektologa i pulmologa, oboljele liječe kolege iz Urgentnog odjela i internisti
I u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde sve je više zaraženih koronavirusom. Samo u posljednja 24 sata na COVID-19 pozitivno je 15 osoba, što je, prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK, najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije.
05.08.2020. u 18:12
get url
text

Situaciju dodatno komplikuje i nedostatak medicinskog kadra.

Iako zvuči nestvarno, Kantonalna bolnica u Goraždu u jeku pandemije nema infektologa i pulmologa.

- Bolnica nema Infektivni odjel, nemamo ni ljekare specijaliste - infektologa i pulmologa. Epidemiolog radi u Zavodu za javno zdravstvo BPK – navodi Kamenica.

Prim. dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde

Na pitanje, ko pregleda pacijente kojima je potrebna takva vrsta zdravstvene usluge, Kamenica odgovara da to rade njene kolege iz Urgentnog odjela i internisti.

- Upravni odbor Kantonalne bolnice Goražde donio je odluku da se raspiše konkurs i traži kadar - pulmolog, infektolog te svi ostali nedostajući specijalisti. Ljekare koje imamo na izmaku su snaga od umora, jer rade svoje svoje uobičajne poslove, ali i sa covid pacijentima. Svi smo stavljeni u funkciju liječenja ljudi 24 sata i sve se radi kao u normalnim uvjetima. Primamo sve, od moždanih i srčanih udara, porodilja, a radi i pedijatrijski odjel. Jučer je operisano dijete koje je imalo upalu slijepog crijeva. Osposobili smo i operacionu salu za covid pozitivne pacijente – ističe Kamenica.

Kantonalna bolnica u Goraždu nema izolatorij. Saznajemo kako je za njegovo uspostavljanje određen đački dom koji je u pripremi. Bolnica ima tzv. izolacionu sobu u kojoj se trenutno, prema riječima Kamenice, nalazi jedna zaražena osoba.

- Izolaciona soba je prostor u koji stavljamo sumnjive pacijente i u kojoj oni borave čekajući na rezultate testa. Tu se mogu smjestiti lakši i srednje teški pacijenti. Sve teže covid-pozitivne bolesnike šaljemo u

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Do sada smo na Podhrastove poslali deset pacijenata – pojasnila je Kamenica.

Dodala je da zaštitne opreme trenutno ima, a uskoro bi trebali dobiti još od Federalnog ministarstva zdravstva.

- Zaštitne opreme za medicinsko osoblje imamo i još uvijek je kupujemo od novčanih donacija – kaže Kamenica.

Direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu apelirala je na stanovnike da poštuju mjere koje su na snazi, nose masku, drže distancu i vode računa o ličnoj i higijeni prostora u kojima borave.

- Trebamo svi biti svjesni situacije kako bismo izbjegli kolaps zdravstvenog sistema, jer ni primarna ni sekundarna zdravstvena zaštita ne mogu odgovoriti tako velikom broju pacijenata. Spremni smo koliko možemo biti spremni u uvjetima u kojima radimo, ali ne daj bože povećanog broja zaraženih - naglasila je Kemenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.