open-navfaktor-logo
search
Nema naučno zvanje
Kamerić tvrdi da ispunjava uvjete za direktora: Imamo dokumente, demantira ga Statut UKC-a Tuzla i zakon
Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla dr. Alen Kamerić jučer je ustvrdio da ga Vlada Tuzlanskog kantona (TK) ne bi imenovala za direktora ove medicinske ustanove da ne ispunjava uvjete.
03.07.2021. u 18:16
get url
text

Kao da je potpuno nemoguće da Vlada TK ne poštuje zakone i propise ove zemlje, Kamerić je na konkretno pitanje da li ispunjava uvjete za direktora, s obzirom na to da ima zvanje docenta na univerzitetu koji nema akreditaciju, rekao:

"Morate pročitati Statut UKC-a, kada mi pokažete da to piše što Vi pitate, ja ću Vam odgovoriti. Ja ispunjavam uvjete i zbog toga me je Vlada TK imenovala na ovo mjesto".

Krenimo redom. U Statutu UKC-a Tuzla, objavljenom 11. septembra 2013. godine u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), kaže se da "za direktora može biti imenovan kandidat koji pored općih uvjeta predviđenih zakonom, ispunjava i sljedeće posebne uvjete", a između ostalog, jedan od posebnih uvjeta je "naučno-nastavno zvanje docent ili vanredni ili redovni profesor na medicinskom fakultetu".

Isto je predviđao i stariji Statut UKC-a koji je usvojen 2009. godine, a tu se navodi da pored općih uvjeta direktor mora imati "nastavno zvanje".

Alen Kamerić nedavno je doktorirao na privatnom Medicinskom fakultetu u sklopu Evropskog univerziteta "Kallos". Međutim, navedena visokoškolska ustanova ne nalazi se na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, koja se nalazi na web stranici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Da je tako potvrđuje i zvaničan odgovor pomenute Agencije na pitanje delegata u Domu naroda FBiH Borisa Krešića, datiranom 9. juna 2021. godine. Krešić je želio znati da li Univerzitet "Kallos" ima akreditaciju i da li se diploma s tog univerziteta može priznati u svrhu zaposlenja.

U odgovoru se navodi da "visokoškolska ustanova Evropski univerzitet 'Kallos' nije prošla postupak akreditacije i nije upisana u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova, niti u Listu akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH".

Također se navodi da "članom 54. stav 1. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH propisano da će nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenje ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove".

Da Kamerić ne ispunjava uvjete i nemušto izbjegava odgovore na pitanja jasno je i iz odgovora Ljekarske komore TK na upit Faktora o njegovoj ljekarskoj licenci.

- Dr. Alen Kamerić upisan je u Registar Ljekarske komore TK te je istom izdata licenca za rad koja je na dan 7. juni. 2021. godine važeća, validna. Na dan 7. juni 2021. godine posjeduje licencu za rad doktora medicine iz oblasti (specijalizacije) ortopedija i traumatologija i nosilac je počasne titule primarijus - kaže se u odgovoru Ljekarske komore TK.

Kao što je jasno vidljivo, naučnom zvanju u licenci dr. Kamarića nema ni traga.

{$galerijaFotografija}

Kamerić dokumenti
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.