open-navfaktor-logo
search
"Žuri im se"
Kapidžić: Konaković se zalaže za "tibrizaciju" Sarajeva, investitori daju novac njihovim strankama
Brojni funkcioneri, mahom iz stranaka "Trojke", već mjesecima upiru prste u Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i predsjedavajućeg te komisije Faruka Kapidžića. Razlog tome su kategorične odluke Kapidžića, koje, kako on tvrdi, imaju za cilj da Sarajevo ostane grad u kojem se može živjeti.
18.05.2021. u 07:54
get url
text

Razlog tome su kategorične odluke Kapidžića, koje, kako on tvrdi, imaju za cilj da Sarajevo ostane grad u kojem se može živjeti.

Posljednji koji se prije nekoliko dana obrušio na Kapidžića i Komisiju kojom predsjedava je šef NiP-a Elmedin Konaković, a razlog je ukidanje odluke o zaštiti ventilacionih koridora, za koju Kapidžić tvrdi da će korist donijeti samo pojedincima i političkim strankama unutar "Trojke".

VEZANI TEKST - Kapidžić: Mandiću ne treba odobrenje, ako mu je do političkih poena što me ne pita za zgrade po parkovima

- Ovi što upravljaju Vladom Kantona Sarajevo, upravo se oni zalažu za ukidanje odluke da bi mogli izdavati urbanističke i građevinske dozvole u toj zoni u kojoj je bila zabrana. Ono što je vrlo interesantno je da ta zabrana istječe krajem juna, ali oni su se odlučili na ovaj potez sada, što znači da im se nevjerovatno žuri za izdavanjem građevinskih dozvola. Ja znam o čemu se radi, a javnost će biti dobro upoznata s tim - kazao je Kapidžić.

Kapidžić upozorava da bi zbog "tibrizacije" Sarajeva ovaj grad za pet do deset godina mogao ostati bez pitke vode. Prisjetio se Kapidžić i Konakovićeve "borbe" protiv "tibrizacije" Sarajeva, tvrdeći da se sada upravo za nju zalaže.

- Konaković koji se navodno borio protiv "tibrizacije" Sarajeva, sada se bori za to. Ja sam o tome pričao prije deset mjeseci i govorio da me je strah dalje "tibrizacije" s obzirom na to da sam kroz Ministarstvo bio upoznat sa svim budućim planovima i idejnim projektima. Imamo previše velikih i visokih objekata koji su izmjenama i dopunama planova izgrađeni. Ovaj grad će biti u ozbiljnom problemu za pet ili deset godina, od zagađenog zraka do kanalizacije i pitke vode - objašnjava on.

VEZANI TEKST - Konaković govorio o naselju Tibra, optužio firmu Oki i SDA da stoje iza tog "rugla"

Istakao je da iza njega stoje čelni ljudi u SDA. 

- Moje djelovanje nije bez razloga, ali je problem u tome što je glavni nosilac takve izgradnje upravo Konaković. On se sada zalaže za "tibrizaciju" jer se tu nalaze ogromne količine novca koje nekoj političkoj partiji pomažu da pobijede na izborima i sve se oko toga vrti. Ako je sada kroz mene SDA jedini borac protiv ovoga, ja ću to reći. Ja pričam ono što znam i vidim, ja sam postavljen na poziciju ispred SDA i ja ovo ne bih mogao raditi da SDA ne stoji iza mene. Pola stranke možda ne stoji, ali je bitno da iza mene stoji vrh SDA i da je to naša politika - poručio je Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.