open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Kapidžić o napadima iz RS-a na Komisiju za nacionalne spomenike: Ako SNSD ne vlada institucijom...
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, posljednjih dana, na meti je kritika koje dolaze iz bh. entiteta Republike Srpske.
17.01.2023. u 18:19
get url
text

Portal Srpska.info, pozivajući se na neimenovani izvor piše da "Komisijom koja odlučuje šta će u BiH biti nacionalni spomenik dominira samo jedan narod – Bošnjaci, te da je određeni broj zaposlenih ekspresno promijenio nacionalnost, kako bi zadržali pozicije".

- Kako je kabinet tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u novembru 2020. javno iznio činjenicu da tri rukovodeća državna službenika ove institucije od njenog osnivanja drže Bošnjaci, a na mandatnoj funkciji bi trebalo da se rotiraju pripadnici sva tri naroda, nastala je panika u Komisiji – prenosi Srpska.info.

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, za Faktor je kazao da "već pola godine se vrše raznorazni napadi na ovu državnu instituciju od institucija i pojedinaca iz RS, tako da je i članak sa portala Srpska.info u tom smislu orijentisan".

- Iz članka se vidi čisti fašizam i odnos spram slobode izjašnjavanja pojedinih ljudi, tako da to ne začuđuje ljude koji su ovdje jer su tome bili izloženi i u proteklom periodu, a sve s ciljem ovladavanja državnom institucijom. S obzirom na to da su dosta ostalih institucija savladali i to baš po principu da faktički Bošnjaka i Hrvata ima vrlo malo, a veliki broj je Srba koji upravljaju tim institucijama. Tako da u generalnom zbiru u državnim institucijama naše zemlje tu daleko najviše fali Bošnjaka i to analizom svako može da spozna – kaže Kapidžić.

Ističe da je sasvim jasno da, "princip po kojem djeluje politika SNSD-a, preko člana Komisije u instituciji, stari provjereni princip – ako SNSD ne vlada tom institucijom, treba je anulirati i uništiti".

- Na stranu sada ljudski problem gdje se nekom zaposlenom u Komisiji osporava da se izjašnjava kao Srbin i ne smatra se pravim Srbinom, samo zato što je u bračnoj vezi sa bračnim drugom koji je druge nacionalnosti. To mi u instituciji slušamo posljednjih pola godine stalno, a pozadina je ta da se stavi pod kontrolu i da faktički se upravlja iz jednog političkog vrha, a to je u ovom slučaju SNSD. A sav rad dosadašnje institucije, koji je bio isključivo stručni, anulira se. Tako da otprilike se napada i stručnost ljudi i njihovo nacionalno izjašnjavanje, zastupljenost itd. Čisti fašizam, nacizam ili kako već to nazvati – objašnjava Kapidžić.

Dodaje da su napadi na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i "direktni napad na njega i na drugog člana Zorana Mikulića".

- Napad na nas s obzirom na to da mi držimo Komisiju kao stručnu instituciju, a na jednom od sastanaka i sjednica, za koji postoji i tonski zapis, srpski član izjasnio se da štiti samo srpsko naslijeđe, a Zoran i ja smatramo da smo tu da štitimo naslijeđe sva tri naroda i svih građana i pravo na njihovo uživanje kao takvo. Odatle nastaje pravi problem – zaključio je Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.