open-navfaktor-logo
search
Božićna poruka
Kardinal Puljić: Da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje
Da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje, izjavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u poruci uoči Božića.
24.12.2021. u 11:55
get url
text

Puljić je u petak u Sarajevu uputio tradicionalnu božićnu čestitku u kojoj je kazao kako se raduju očitovanoj i darovanoj Božijoj ljubavi.

Kardinal je, između ostalog, rekao kako je mjesna crkva osjetila potrebu probuditi duh zajedništva i zajedničkog hoda u vjeri, kao i za obnavljanjem svega u Kristu.

- Da bismo uskladili svoj hod s Isusom, potrebno se ostvariti u malenosti jer je on postao malen da nam bude blizu. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost - rekao je Puljić.

Dodao je kako Božić vjernike uči sinodalnosti, kako zajedno i ususret hoditi, a da bi Božić "stvarno doživjeli, potrebno je poći putem Marije i ponizna sv. Josipa i biti raspoloživi i suodgovorni za Božije djelo".

- Vrijeme u kojem ovo pišemo doživljavamo stresno i napeto zbog političkih prepucavanja i ignoriranja čovjeka, njegovog prava i dostojanstva. Uvukao se čudan nemir u ljude, u medije i u javnost. Uz tu istinu da se moćnici poigravaju s malim čovjekom, još traje i nesigurnost glede COVID-19. A naspram tome, Isus se utjelovio i rodio da donese čovjeku mir u savjesti, u duši i u društvu. No, čovjek današnjice nije spoznao šta je za njegov ljudski mir važno - rekao je Puljić.

Istakao je kako agresivni potrošački mentalitet svake godine u javnosti pokuša "ukrasti Isusa". Dodao je kako se povodom Isusova rođenja otvaraju razni bazari i priređuju kulturna događanja, "ali Isusa tu nema" jer čovjek nije spoznao šta je važno za njegov mir.

Ohrabrio je vjernike u vjeri i potaknuo ih za otvorenost onom miru "koji Isus donosi".

- Neka taj Kristov mir zavlada u vašim savjestima, u vašim porodicama, i u vašoj sredini, da slavlje Božića zasja jakom vjerom, čvrstim pouzdanjem i radosno življenom ljubavlju. Da bi taj Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje - rekao je Puljić.

Čestitao je Božić svim vjernicima želeći da im Isusovo rođenje donese potpuni mir srca, duše i uma.

- Neka vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu. Ujedinimo svoja srca u molitvi novorođenom Kralju da udijeli svoj mir u ovoj zemlji, i u svijetu, gdje god ljudi pate radi nepravde, progona i obespravljenosti - kazao je Puljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.