open-navfaktor-logo
search
Izgrađena na vakufu
Karić će tražiti od Gradskog vijeća da se naknada za Vijećnicu plaća Islamskoj zajednici u BiH
Grad Sarajevo će naknadu za Vijećnicu plaćati Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Tako će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložiti Gradskom vijeću koje bi trebalo donijeti konačnu odluku jer je Vijećnica izgrađena na vakufskom zemljištu. 
14.03.2023. u 12:33
get url
text

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i gradonačelnica Karić o tome su razgovarali danas u Rijasetu Islamske zajednice u BiH.  

- Tema našeg razgovora je bilo pitanje vakufskog zemljišta na kojem je izgrađena Vijećnica. Budući da je Grad Sarajevo uknjižen 1/1 kao vlasnik Vijećnice, postoji obaveza plaćanja zakupa ili mukate.

VEZANI TEKST - ZK pod teretom: Kome i zašto vlasnici Vijećnice moraju još davati tri groša godišnje?

Mukata se za ovu lokaciju u Austro-Ugarskoj plaćala godišnje tri groša.

Nikada ne smijemo zanemariti obavezu plaćanja svih obaveza prema vakufima, to je naša zakonska i ljudska, moralna obaveza. Na narednoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću tekst sporazuma.

Važno je da vjerske zajednice i svi nivoi vlasti svakodnevno podstiču vrijednosti zajedništva, dijaloga, međusobnog uvažavanja.

Uvaženom reisu-l-ulemi i svim muslimanima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini poželjela sam sretne i sa radošću ispunjene nadolazeće mubarek dane mjeseca ramazana - navela je Karić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.