open-navfaktor-logo
search
Kad je prijavila
Karić u finišu izborne kampanje još jednom obavijestila javnost o krivičnoj prijavi zbog filma "Sarajevo safari"
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je jučer da je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica sa nepoznatom inostranom adresom stanovanja i odgovornih lica tzv. Vojske Republike Srpske.
27.09.2022. u 15:46
get url
text

Karić je ovu vijest podijelila jučer na svom Facebook profilu.

- Kao što sam i obećala, podnijela sam krivičnu prijavu protiv NN lica koja su sijala smrt po Sarajevu i njihovih pomagača, te odgovornih lica agresorske vojske. Smatram ispravnim i svojom obavezom ovako reagirati na iznesene činjenice u dokumentarnom filmu "Sarajevo safari" režisera Mirana Zupaniča prema kojem su strani državljani - "lovci na ljudske glave" plaćali da tokom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima.

Pozvala je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da postupajući u okviru svojih nadležnosti u što kraćem roku poduzme sve zakonske radnje na pokretanju istrage.

- Obećano, ispunjeno - zaključila je Karić. 

Međutim, postavlja se pitanje zašto je gradonačelnica ovu vijest objavila jučer, s obzirom na to da je krivičnu prijavu podnijela dosta ranije. Bar je tako sama rekla.

- Da nisam podnijela tu krivičnu prijavu, ja bih možda razmišljala da li će se ta priča pokrenuti. Smatrala sam da ukoliko ja kao gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine podnesem prijavu, da ću time olakšati i da će se istraga brže pokrenuti. Ja sam napisala krivičnu prijavu i podnijela je - kazala je Benjamina Karić 20. augusta u emisiji Dan uživo na N1 televiziji, uz napomenu da je to uradila "ekspresno".

Dakle, Karić je prijavu, kako je sama rekla, podnijela mnogo ranije, ali je izgledno da je čekala da se izborna kampanja približi kraju kako bi tu vijest još jednom saopćila.

Benjamina Karić nosi listu ispred SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.