open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Kavazović o osudi izjava imama Mahića: Zaključak Skupštine Grada Prijedora je sramotan
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom današnju odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića od 27. 01. 2023. godine u džamiji u Kozarcu.
16.02.2023. u 15:17
get url
text

- Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro - izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju Mina.

Podsjećamo, "Zauzimanje stavova i donošenje zaključaka povodom izjava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića" bila je jedina tačka dnevnog reda sjednice u Prijedoru. 

Prema usvojenom zaključku, Skupština "najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.01.2023. godine u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući historijske činjenice".

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio kako ovaj zaključak sadrži neistine upućene prema hafizu Mahiću.

- Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom - kazao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.