open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Kazne za roditelje maloljetnika koji koriste pirotehniku do 1.200 KM, za prodavače 900 KM
S obzirom na novogodišnje praznike upotreba pirotehničkih sredstava sve je učestalija, a sve češće ih koriste i djeca.
31.12.2021. u 10:38
get url
text

Na ulicama Sarajeva, ali i drugih gradova, danima prije novogodišnje noći mogu se čuti zvuci petardi i vatrometa, koji mnoge stanovnike često uznemire.

Najčešće takva pirotehnička sredstva koriste maloljetnici, a prema riječima glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirze Hadžiabdića, u tom slučaju policija je dužna kazniti roditelje maloljetnika.

- Policija u tom slučaju kažnjava kako je to propisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kazne za roditelje su od 400 do 1.200 KM - kazao je Hadžiabdić. 

Kazna za punoljetne osobe koje koriste pirotehnička sredstva poput petardi i vatrometa mogu biti od 300 do 900 KM.

Nerijetko na pijacama, ulicama, kao i u samom centru grada često se mogu vidjeti prodavači pirotehničkih sredstava. I za prodavače, kazna doseže maksimalno do 900 KM, uz to da je policija dužna oduzeti od prodavača nedozvoljena pirotehnička sredstva. 

- Policija je sa inspekcijom stalno na terenu i kontrolišu štandove kako ne bi došlo do prodaje pirotehnike - kazao je glasnogovornik MUP-a KS.

Na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska građani mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 300 do 900 KM za ove prekršaje.

Primjera radi, Zakonom o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona, predviđene su novčane kazne za osobe koje na javnom mjestu prodaju, kupuju ili nude petarde, bez odobrenja nadležnog organa, u iznosu od 50 do 500 KM. Za osobe koje na javnom mjestu pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete, petarde i slično ili priređuju vatromet bez odobrenja nadležnog organa, predviđene novčane kazne su od 100 do 1000 KM.

Kazne u ovom slučaju iznose do 1.000 KM i u Unsko-sanskom kantonu, a slično je i u drugima. 

Ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 KM, zakonska je odredba u Distriktu Brčko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.