KCUS će tužbu protiv Škrijelja podnijeti jer je, kako navode, u medijima iznosio neistinu u vezi s tim da se nije mogao liječiti u Kliničkom centru. 

- Politika ne može zavladati Univerzitetom. Oni znaju da, dok sam ja rektor, preko Univerziteta se ne može provoditi bilo čija politika. U protekle četiri godine platio sam ogromnu cijenu zdravljem. Ja danas ne mogu otići na KCUS, a moja redovna kontrola srca je uskraćena već dvije godine... - rekao je između ostalog Škrijelj u intervjuu Avazu početkom jula.

Nakon takvih tvrdnji sa Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, obavijestili su menadžment KCUS-a, tačnije generalnu direktoricu prof. dr. Sebiju Izetbegović, da rektorovi navodi nisu tačni. 

- Prof. dr. Rifat Škrijelj u posljednje dvije godine nije se zvanično, a u skladu sa procedurom KCUS-a (uputnica i evidencija kroz protokole Klinike) obratio Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam sa zahtjevom za kontrolom kardiologa. Klinika za bolesti srca krvnih žila i reumatizam pruža zdravstvene uslugo sekundarnog-B i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite svim pacijentima koji imaju potrebu za istim u skladu sa važećim zakonskim procedurama. Ukoliko prof. dr. Rifat Škrijelj bude upućen na pregled u KCUS, bit će tretiran kao i svi ostali pacijenti - navedeno je u obavijesti Klinike generalnoj direktorici. 

Etički komitet KCUS-a je donio jednoglasnu odluku da se protiv Škrijelja podnese tužba.