open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Jedina smo javna ustanova u KS koja radi PCR testiranje, tražimo da to rade i druge javne ustanove
Zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, uzrokovane pojavom omikron soja koronavirusa Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zahtijeva od Ministarstva zdravstva KS da omogući PCR testiranje na SARS-CoV-2 i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama (Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavod za javno zdravstvo i JU Domovi zdravlja KS).  
11.01.2022. u 12:40
get url
text

KCUS je već dvije godine od pojave koronavirusa jedina javna zdravstvena ustanova koja radi testiranje na SARS-CoV-2, saopćili su iz ove zdravstvene ustanove.

Od početka pandemije mikrobiološka laboratorija KCUS-a je realizirala 316.432 analiza na  SARS-CoV-2, od čega je 253.352 analiza realizirano za stanovništvo KS. U KCUS-u je tokom trećeg vala u martu prošle godine bilo na bolovanju više od 500 uposlenika i u tom momentu na bolničkom liječenju bilo je oko 570 Covid-19 bolesnika. 

Klinička mikrobiologija KCUS-a dnevno obradi 1000 uzoraka na SARS CoV-2 za osiguranike Kantona Sarajevo, a iste usluge se pružaju i za druge kantone, suosnivače KCUS-a.

Prema riječima prof. dr. Amele Dedeić Ljubović, šefice OJ Klinička mikrobiologija, od samog početka pandemije COVID-19 do danas uposlenici su uložili ogroman napor da se održi kontinuitet dijagnostike, koji niti jednog dana nije prekinut.

- Unutrašnjom reorganizacijom od marta 2020. godine prešlo se sa smjenskog na 24-satno radno vrijeme svih sedam dana u sedmici. Ovaj oblik rada je bio neophodan kako bi se sa raspoloživim kadrom zaprimljeni uzorci obradili unutar 24 sata, a što je vrlo značajno sa epidemiološkog aspekta. Značajan broj uposlenika je tokom pandemije bio pozitivan na COVID-19, ali to nije utjecalo na kvalitet i kontinuitet rada, ali jeste na iscrpljenost i opterećenost osoblja. Napominjemo da se pored dijagnostike COVID-19, obavlja i rutinska dijagnostika, koja se s pandemijom povećala zbog većeg broja hospitalizacija - rekla je Dedeić Ljubović.

Prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, istakla je da je od februara 2020. do decembra 2021. godine u KCUS-u urađeno 7.270.635 laboratorijskih analiza.

- Od toga hemataloških analiza uradili smo 2.964.332, biohemijskih analiza 3.900.486 i 405.817 imunoloških analiza. Obradili smo 592.992 pacijenta i 922.831 uzorak - pojasnila je Vegar Zubović.  

Napominje da očekuje da primjer KCUS-a slijede i druge zdravstvene ustanove koje su dobile novac i opremu za ovu namjenu, kako ne bi trpili oni koji trebaju uslugu PCR testiranja.

Testiranje građana i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama omogućilo bi bolji i efikasniji tretman oboljelih od Covid-19, jer bi pacijenti brže dolazili do dijagnoze. Zabrinjavajuće je, kako navode iz KCUS-a, da Krizni štab KS nije napravio nove protokole za četvrti talas koronavirusa, niti su definirali put kretanja bolesnika.

- Tražimo od Harisa Vranića, ministra zdravstva KS i predsjednika Kriznog štaba KS da hitno, zbog naših pacijenta koji svakodnevno trebaju usluge PCR testiranja, poduzme zakonom predviđene radnje i riješi ovaj problem - saopćili su.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, poručila je da naglo raste broj zaraženih, što i nije neočekivano, a kapaciteti KCUS-a se popunjavaju.

- Iznimno je težak pritisak na laboratorij KCUS-a, koji jedini radi PCR dijagnostiku već dvije godine u kontinuitetu. KCUS sve vrijeme pandemije pruža uslugu tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Razvijamo transplantacioni program i ovaj val, nažalost, može u tome da nas uspori - naglasila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je KCUS.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.